2010-ben az „Ország tortája” volt. A recept, ami alapján készült:
1. lépés: 70 dkg magozott szilva,1 dl víz, 1 kávéskanál fahéj,
11 dkg cukor. Ezeket együtt felforraltam. Egy pudingport simára kikevertem
1 dl vízzel és besűrítettem vele a szilvát. Mivel nagyobb darabokban
került bele a szilva, ezért összeturmixoltam, de nem teljesen pépesre,
maradt benne szilvadarab. Kihűtöttem. 1 tojásból, 1 ek. cukorból és 1 ek.
lisztből vékony piskótát sütöttem – a mérete 11X46 cm legyen. 1 vaníliás
pudingot 1-2 dl tejjel felfőztem, melegen belekevertam 2 ek. cukrot és
10 dkg margarint, majd kihűtöttem.
2. lépés: 3 dkg cukor, 0,3 dl víz, 0,3 dl rum. Szirupot főztem a cukorból
és a vízből. Amikor kihűlt, akkor rum helyett aromát tettem bele. 25 dkg
marcipánból 11X46 cm-es lapot nyújtottam. A piskóta bőrös felét megkentem
a hideg krémmel és a marcipánra tettem a krémes felével.
A sziruppal a piskóta másik oldalát bőségesen lekentem.
Fahéjat szórtam rá, utána hosszában ráraktam az aszalt szilvát úgy, hogy
egymást érjék. Majd feltekertem oly módon, hogy a piskóta sehol se látszódjon ki és
kör alakúra formáltam. Jól megcukrozott tálcán fagyasztóba tettem.
A csokibevonót megcsináltam és bevontam vele a marcipánkarikát - tetejét
és oldalát is, és újra irány a hűtő. Amig hűlt, összeállítottam a csokislapot, ami a torta
tetejét képezi. 2 tojás, 5 dkg cukor, 4 dkg liszt, 1,3 dkg kakaó, 1 dkg vaj,
1,3 dkg víz(kicsit több, mint 1 dl, de kevesebb 1,5 dl-nél). Piskótát
kevertem ezekből. A tortaforma aljára sütőpapírt tettem, oldalát kivajaztam.
200 fokon megsütöttem, kb. 10-15 perc alatt, légkeverésesben.
A tűpróba elmaradhatatlan. A maradék
csokimázat felolvasztottam, a marcipánkarikát egy másik tálcára/tányérra
ráfordítottam és bekentem csokival a kimaradt részt! Mindenhol fedje a csoki,
pici rés se legyen, mert a marcipán elolvad a krémtől. Vissza a hűtőbe
vele. Eddigre a csokislap is kihűlt, ezért leöntöttem csokimázzal.
Elkészítettem a torta aljához a Sacher lapot: 3 tojás, 7,5 dkg vaj/margarin,
9 dkg csoki, 6 dkg liszt, pici só, sütőpor. Tojásfehérje keményre felverve
cukorral, bele a sárga, utána a többi hozzávaló fakanállal belekeverve.
Ugyanúgy sütöttem, mint a csokislapot. Másnap állítottam össze.
4 dl tejszínt felvertem, beletettem habfixet, de lehet zselatinnal is csinálni.
Hozzákevertem a szilvás pudinghoz, de még adtam hozzá 1 ek. citromlevet, 1 kávéskanál
fahéjat. A krém felét ráraktam a Sacher lapra - természetesen a tortaforma oldalát
rátettem. Belehelyeztem középre a marcipánkarikát, majd bele a többi krémet.
Végül a tetejére a csokimázas csokislapot. Másnap tejszínnel díszítettem.
Díszítéshez előző nap az aszalt szilvából néhányat belemártottam a csokimázba
és leszárítottam. Azt felszeletelve tettem a tejszínhalmokra!
Kicsit macerásnak tűnik, de nagyon finom!