Színek csodája – a narancsszín

2009. 06. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha természetes, meleg hangulatot szeretnénk varázsolni valahova, akkor a narancsságra bármelyik árnyalatát használhatjuk, padlóra sötétebb, falakra világosabb ajánlatos, általában a trópusokra asszociálunk ha ránézünk, mert az emberi szem számára ez egy nagyon meleg szín, mégsem annyira agresszív, mint a piros. Hűvösebb – kék vagy zöld – háttérből remekül kiemelhetünk vele tárgyakat, részleteket.

A nyitottság, a boldogság, az erő, az életöröm és a napfény szimbóluma, érzelmességre, kreativitásra szólít fel, mivel növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, tehát élénkítő hatású, ezenkívül javítja az étvágyat. Sötét árnyalatai azonban a csalást, a megtévesztést szimbolizálják. Mivel átmeneti szín a sárga és a piros között, így a szellem és a libidó egyensúlyát jelképezi. Állítólag olyannyira hangulatjavító szín, hogy ha valaki reggel morcosan ébred, azt is pillanatok alatt jobb kedvre deríti – ezt minden esetre érdemes kipróbálni, viszont nem ajánlott például narancsszínű ruha állásinterjúra, mert a komolytalanság látszatát kelti. Ez a szín segít leküzdeni a gátlásokat. Az ősz és az aratás színe is, de a kitartás, az elhatározottság és a vonzerő is hozzá kapcsolódik.

Kínában és Japánban a szeretet és boldogság színe, a buddhista szerzetesek ruhájának színeként a megvilágosodás fényét, az isteni szeretet kinyilatkoztatását jelenti, a zsidóknál pedig a ragyogás és a pompa megjelenítője.

A narancssárga tehát aktivitásra ösztönöz, enyhíti a depresszió tüneteit, erősíti az immunrendszert és fokozza a nemi erőt. Kedvezően befolyásolja a lép, a vese és az epe működését, emésztési zavarokra is kiváló.

A narancssárgát kedvelő emberek általában barátságosak, kedvelik a társaságot, örökké vidámak, könnyen fellelkesülnek, a hirtelen tervmódosítások nem okoznak számukra problémát, hajlamosak időnként túlzottan is elengedni magukat. A flörtök és a szórakozás fontos részét képezik az életüknek. Hajlamosak rászokni dolgokra és függni tőlük, gyakran türelmetlenek, hamar kimerülnek, mivel folyamatosan magas fordulatszámon pörögnek.

A színek emberi szervezetre gyakorolt hatását csak a 20. században kezdték kísérletekkel is alátámasztani, már az ókori görögök és egyiptomiak is alkalmazták a „színterápiát”. A panaszoktól függően a beteget olyan helységbe fektették, melynek ablakait színes anyagokkal takarták be, leginkább piros, kék és ibolya színt használtak, a kívülről jövő napsugarak rezgései pozitívan hatottak az adott betegségre. A színterápia egyre népszerűbb manapság, így például a narancssárgát a depresszió kezelésében is használják.

Étkező színeként étvágygerjesztő hatása van, a gyerekszobába remek választás, mert a szabadságot és a játék kreativitását jelképezi, kis mennyiségben használható a hálószobában is, hiszen gerjeszti a szexuális vágyat és játékos hangulatot teremt.

Érdekes, hogy ez az a szín, amit nagyon sok ember nem szeret, ezt egyesek azzal magyarázzák, hogy nincs elég szabadidejük, nem „játszanak” eleget, kimerültek fizikailag, és nem lelik örömüket az életben.

Kapcsolódó anyagok:

$$2240$$

$$2233$$

$$2206$$

$$2301$$

$$3680$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top