Színesebb világ

2008. 08. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ráadásul igen sok embert érint ez a probléma, a férfiak 8 %-a hibásan érzékeli a színeket – ez Budapesten körülbelül 70 ezer embert jelent. Nem véletlen tehát, hogy rendszeresen jelentkeznek Dr. Ábrahám Györgynél, a Műegyetem docensénél az aggódó mamák, hogy segítsen gyermeküknek az iskolai felvételinél csodatévő, színeket elővarázsoló szemüvegével.

Szemüveg nélküli látvány, és ugyanaz a kép korrigáló szemüveggel 

– 15 évvel ezelőtt kezdtünk el foglalkozni a színtévesztés problémájával kolléganőmmel, Dr. Wenzel Klárával együtt – mondja Ábrahám professzor úr. – Két évet elfecséreltünk, hiszen elfogadtuk az orvostudomány álláspontját, miszerint a színtévesztést az okozza, hogy a színérzékelő receptorok érzékenysége lecsökken. Amikor rájöttünk az igazságra – a receptorok épek, csak más színre érzékenyek, mint amire kellene –, már gyorsan haladtunk. 1994-ben bemutattuk a Hannoveri Ipari Vásáron új mérőműszerünket, 1996-tól pedig gyártjuk a színtévesztők számára speciális szemüvegeinket. Ezzel nem gyógyítjuk a betegséget, csupán a színek megszűrésével láthatóvá tesszük a láthatatlant. Vagyis úgy működik, mint minden más szemüveg, amíg az illető hordja, jól lát, ha leveszi, a színek ismét eltűnnek.

Ha valaki szeretne ilyen szemüveghez jutni, elegendő bejelentkeznie vizsgálatra, majd néhány játékosnak tűnő feladat megoldása vár rá. Nincs szó sem kellemetlen, még kevésbé fájdalmas vizsgálatokról, csupán színes korongocskákat kell sorba rakni, néhány lencsébe belenézni, egy tekerő segítségével színeket kikeverni… Az adatok bejutnak egy számítógépbe, amely minden más munkát elvégez, kiszámolja a színeltolódás mértékét, s javaslatot tesz, hogy melyik szemüveggel érdemes próbálkozni.

Ekkor következik be a csoda. Amikor egy színtévesztő ember először veszi fel a szemüvegét, egy új világot ismer meg hirtelen. Vannak, akik némán bámulnak, megnéznek mindent, akadnak, akik magukban ismételgetik: ezt nem hiszem el, nem hiszem el... És előfordult már olyan is, hogy a páciens egyszerűen sírva fakadt örömében.

A vizsgálatok után körülbelül három hónapot kell várni, hogy elkészüljön a szemüveg. A kiválasztott keretbe illesztik a csillogó felületű, divatos napszemüvegre emlékeztető lencséket, s a hétköznapi apróbb kellemetlenségek egy csapásra eltűnnek a színtévesztők életéből – például nem az asszonykának kell többé kiválasztani, hogy az inghez melyik nyakkendőt öltse magára a férfi.

– Az agy számára ekkor kezdődik meg a munka – magyarázza a helyzetet Dr. Ábrahám György. – Hiszen ezek az emberek nemcsak nem láttak eddig bizonyos színeket, agyuk sem készült fel az újdonságra. Látnak valami új árnyalatot, de nem tudják a nevét. Szerencsére az emberi agy jól megtervezett szerkezet, mindenki képes előbb-utóbb hozzárendelni a látványhoz a megfelelő fogalmat. Minél idősebb valaki, annál lassúbb ez a folyamat, ezért érdemes lenne a lehető legfiatalabb korban színtévesztőknek való szemüveget adni a rászoruló gyermekeknek. Sajnos, egyelőre csak 10 éves kor felett tudjuk megvizsgálni a pacienseinket, pedig már az óvodában buta gyereknek hiszik azt, aki nem képes a színes ceruzák közül kiválasztani a megfelelőt.

A színtévesztésről bővebben, illetve vizsgálatra való jelentkezés itt



Szerző

donna.hu



Scroll to Top