Szondáztatni fognak a jövő autói

2011. 02. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy amerikai cég olyan autó prototípusával rukkolt elő, ami indulás előtt automatikusan ellenőrzi a sofőr véralkoholszintjét. Ha a vezető a megengedettnél többet ivott, nem tudja elindítani sem a járművet. Az újítástól azt remélik, hogy életek ezreit menti majd meg.

A massachusettsi székhelyű QinetiQ North America által fejlesztett rendszer két módon tudja kideríteni, mennyit ivott a sofőr. Az egyik változat a leheletet ellenőrzi, míg a másik a bőrön keresztül állapítja meg a véralkoholszintet. Ez a kilincsre és a kormányra erősített szenzorokkal lehetséges. Amennyiben a rendszer az előírt küszöbérték feletti alkoholtartalmat állapít meg, blokkolja az autó indulását.

A rendszer Ray LaHood amerikai közlekedési miniszter érdeklődését is felkeltette, a minap személyes látogatást tett a gyártónál. Mint elmondta, a találmány életek ezreit menthetné meg az utakon, használata a tervek szerint önkéntes lenne, és az autógyártókat sem köteleznék a készülék beépítésére.

Az ellenőrző rendszernek természetesen kritikusai is akadnak. Több szakértő jelezte, hogy a szenzorok nem tudnak minden körülmények között pontos eredményeket megállapítani, mert erre hatással van például az, hogy a sofőr evett-e, illetve hogy mikor fogyasztott alkoholt. Az esetleges hibák pedig józan embereket akadályozhatnak a közlekedésben, akár sürgős esetekben is. Emiatt még sok teszt és vizsga vár a rendszerre, LaHood szerint tíz év múlva vezethetik be a mindennapos használatba.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top