Te milyen szupererőt választanál?

2010. 10. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Van egy kérdés, mely bizonyos idő elteltével rendszerint felmerül, ha új ismeretséget kötök: ha választhatnál, milyen különleges képességet, szupererőt szeretnél a magadénak tudni? Talán már te is gondolkodtál rajta. Kisebb korunkban azért foglalkoztat a kérdés, mert érdekes és izgalmas, később pedig azért, mert szeretjük a hatalmat, az erőt, használni akarjuk. Az ember első hallásra nem is gondolná, milyen mély vitákra ad alkalmat egy ilyen felvetés.

Én például soha, semmilyen körülmények között nem szeretnék gondolatolvasó lenni, a röntgenszemek sem izgatnak, ellenben a teleportálás lehetőségének, a repülés okozta mámornak vagy a láthatatlanságnak nagy hasznát venném olykor. Ezekkel a kívánalmaimmal nyilván nem vagyok egyedül, nagyjából mindenki hasonlókat mondana. Érthető is, hiszen ha szupererőről van szó, legtöbbünknek azonnal olyan kézenfekvő dolgok jutnak eszébe, mint a bűnöldözés, az elesettek segítése, a jótékonykodás. De miért nem gondol ilyenkor senki a szerelemre, kapcsolatokra, szexre?

 "Tejet gyártok. Neked mi a szupererőd?"  

Különös kérdés? Hogy jön ez ide? - gondolod jogosan, pedig Dr. Debby Herbenick szexológus szerint teljesen helyénvaló. Miért is? Gondold újra az egészet! Ha már túl vagy a világ megmentésén, mit kezdesz az ágyban a láthatatlansággal? Bizarr gondolat. Röntgenszem? Előre lelövi a poént. Repülés? Érdektelen. Ez volt az a pillanat, mikor Dr. Herbenick is gondolkodni kezdett: ha nem ezek, akkor mi az, ami jobbá tesz, ami segít, ez egyszer rajtunk is, nemcsak másokon, a világon?

A megoldás: megbocsátás. Sokan gyakoroljuk az erényt, de nagyon keveseknek adatik meg, hogy valóban a birtokában is legyenek. Próbálkozunk, olykor sikerül is, de legtöbbször hosszú heteken, hónapokon, akár éveken keresztül nem tudunk magunk mögött hagyni sérelmeket. Önként hordozzuk saját béklyóinkat, és ha egy reggel borult az ég, hideg van és minden sivár, akkor kihasználva a világra telepedő szomorúságot, elővesszük kis bánatunkat, hogy mi is tovább gyötörjük vele magunkat. Megbocsátás. Ugye milyen hétköznapi? Igaz. Nem is lehet vele életeket menteni. Legalábbis nem a szokványos értelemben. A saját életedet mentheted csak meg vele. A kapcsolatodét. A szerelmeteket. Megmentheted vele magad a magányosan, fal felé fordulva töltött éjszakáktól, az örökös bizonytalanságtól, a rendszeresen a semmiből előbukkanó féltékenységtől.

Dr. Herbenick ajánl valamit: ezen a héten próbáld ki, hogy te rendelkezel-e ezzel a szuperképességgel! Van olyan dolog, amit már régóta hordozol magadban, és ez érezhetően ront a kapcsolatotok minőségén? Bocsásd meg! Vállalnod kell a kockázatot, hogy újra megtörténik majd, de a párterapeuta szerint megéri. Más szemmel nézünk majd a másikra. Az ágyban is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top