Tejtermékek sajátkezűleg

2009. 07. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kedves Donna-társaim!

Azt tapasztalom, hogy egyre többen vagyunk olyanok, akik megelégeltük a boltokban kapható, egyre silányabb minőségű, mindenféle ízfokozót, állagjavítót, emulgeálószert tartalmazó, tartósítószerekkel készített mártásokat, készételeket, sőt még a tejet, kenyeret is. Ezzel a receptleírással is éppen az a célom, hogy arra buzdítsam minden kedves háziasszonytársamat, hogy ebben a rohanó világban is szakítsanak az ételek készítésére időt és ne elégedjenek meg a tömegesen gyártott "tudom is én miből készült?"  készételekkel! Ha van rá lehetőség, akkor olyan élelmiszereket szeretnék tenni szeretteim elé az asztalra, amelyek csak valódi alapanyagokból készülnek, mint a következő majonéz, sajt, vagy joghurt is.

Házias majonéz - Csó Jánosné Fazekas Ibolya receptje!

Hozzávalók: 1 egész tojás, 1 csipet só, 1 kávéskanál cukor, 2 teáskanál citromlé ( frissen facsart), 3 teáskanál mustár, 4,5dl olaj.

 

Ezeket mind egy magasabb falú keverőtálba tesszük és eldolgozzuk robotgéppel a legmagasabb fokozaton, majd folyamatosan, de lassan belecsorgatjuk az olajat a masszába és addig keverjük, míg az állaga sűrű nem lesz és kb. háromszorosára nem duzzad a krém mennyisége.

Mivel vidéki kisvárosban élünk, így megtehetjük, hogy háztól, termelőtől vásárolunk tejet. Erről a tejszínt is le lehet szedni, amiből akár tejfölt is készítek, de túrót és sajtot is szívesen készítek belőle.

Házi sajt - Csó Jánosné Fazekas Ibolya receptje!

Hozzávalók: 5 liter házi tej, 1 dl ecet, 2,5 evőkanál só, esetleg fűszerek ( kömény, durvára darált bors, stb.)

A tejet felforraljuk, belekeverjük a sót és állandó kevergetés mellett az ecetet is, majd a fűszereket. Addig tartjuk a tűzön, míg meg nem csomósodik a tej, mint az aludt tej szokott. Egy pelenkát nagy edénybe teszünk és erre ráöntjük a savós tejet és a pelenkát összekötjük a négy sarkánál, majd felakasztjuk, hogy lecsuroghasson, mint a túró. Gyorsan készen van, pár óra múlva a kemény sajtot kifordítjuk a pelenkából és szeletelhetjük is.

Házi joghurt- Rácskay Zsóka receptje!

(Ani barátnőm receptje)

2 liter házi tejet felforralok (lehet több, de kevesebb is) kihűtöm, hogy csak  olyan meleg legyen, mint amikor élesztőt szoktunk megfuttatni. Mikor ilyen hőmérsékletű a tej, belekeverek 1 pohár (1,5 dl) sima bolti joghurtot. Jól elkeverem, és leteszem "aludni" meleg helyet keresek számára!

 

A sütőmet bekapcsolom, 40 fokra felfűtöm, oda teszem be, 2-3 óra múlva megalszik, állaga mint a máj! Fogyasztható azonnal, de másnap még finomabb!

Mielőtt hozzákezdenék az elfogyasztásához, kikanalazok egy kis csészényit, azt elteszem a következő adaghoz, mert már ezt használom fel, és kezdődhet a kör elölről. Natúron és  gyümölccsel fogyasztható. Mivel ennek a tejnek a zsírtartalom magas, sokszor az ételekbe tejföl helyett is jó.

Egészségetekre!

Köszönjük szépen Csó Jánosné Fazekas Ibolyának és Rácskay Zsókának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top