Tekerj okosan!

2011. 03. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyermekként alig várjuk, hogy végre valahára nekünk is saját kerónk legyen. Nem háromkerekű tricikli, hanem igazi, kettőn guruló csodajárgány. Aztán megkapjuk az első biciklinket és boldogan tekerjük, ahogy csak bírjuk, az se nagyon zavar minket, hogy még pótkerekek vigyáznak ránk, nehogy eldőljünk, mint egy zsák krumpli.

Felnőttként is sokan kerékpározunk, van, aki  sportszerűen, ám a többségünk praktikussága miatt teszi le mellette a voksát. Hiszen a kerékpárba nem kell üzemanyag, nem kell parkolódíjat fizetni utána, a forgalmi dugó se akaszt meg minket, gyorsabb, mintha gyalog mennénk, és még sorolhatnánk, kiemelve, hogy és a környezetet se szennyezi az üvegházhatást izmosító kipufogógázokkal.

A fenti előnyök mellett a fizikumunknak is jót tesz a cangázás, fejleszti az egyensúlyérzéket, javítja a mozgáskoordinációt, elősegíti a szervezet méregtelenítését, edzi a szívet és a keringési rendszert, továbbá izmainkat is alaposan átmozgatja, tónusossá teszi.

Ahhoz, hogy a kerékpározás örömeit felhőtlenül élvezhessük, ésszel kell a nyeregbe pattannunk. Sokan télire letesszük a kerót és tavaszig elő se vesszük. A Magyar Kerékpárosklub elnöke, László János mindenekelőtt az abroncsok, a keréknyomás, a fékgumi és fékbetét állapotának az ellenőrzését javasolja, és azt, hogy vizsgáljuk meg, nem lazultak-e ki a csavarok, melyet a legkönnyebben úgy tehetünk meg, hogy megrázzuk a kerékpárt és figyelünk, hallunk-e erre utaló hangokat. Ha biztosra akarunk menni vasszamarunk állapotát illetően, évente legalább egyszer vigyük el szervizbe. Egyes helyeken ingyen is elvégzik a vizsgálatot, másutt néhány ezer forintot kérnek érte.

 

A jó állapotban lévő kerékpár azonban még csak félsiker a biztonságos közlekedés útján. László János szerint a másik feléhez a „látni és látszani” elve az elengedhetetlen. Ez nem pusztán a világítást jelenti, hanem azt is, hogy kerékpározás közben mindig ügyeljünk rá, hogy a közlekedés egyéb résztvevőinek lehetőleg mindig legyünk a látóterében, például ne „bújjunk” el az autók holtterében. Emellett azt is tartsuk szem előtt, hogy mit csinál a másik fél, kanyarodni készül, meg akar állni? Ha csak tehetjük, vegyük fel a szemkontaktust, így könnyebben kommunikálhatjuk le egymás felé a szándékainkat.

Végül, de nem utolsósorban, a Magyar Kerékpárosklub elnöke arra is felhívja a figyelmet, hogy gyermekünket csak akkor szállítsuk a kerékpáron, ha elég biztosnak érezzük magunkat hozzá két keréken. Manapság már nagyon jó gyermekülések kaphatók, melyeken egyértelműen fel van tüntetve, hogy mekkora testsúlyú gyerkőcöt szállíthatunk bennük. Egyes változatok előre, mások hátra szerelhetők, László János az utóbbit kedveli jobban. Nagyobb gyermekek esetén akár az egyre népszerűbb utánfutókat is választhatjuk.

Akár a mindennapi közlekedésünket szeretnénk megkönnyíteni, akár fittebbé szeretnénk válni, a kerékpár remek társunk lehet, ám csak akkor, ha körültekintően, megfontoltan használjuk. Kellemes tekerést kívánunk mindenkinek!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top