Télálló lábujjak

2011. 02. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tél nem kíméli a lábainkat sem, a bizonytalan járás a jeges talajon, az átnedvesedett cipőben lehűlt lábak, a vastag zoknik a túl szűk cipőkben, az ennek következtében egymáshoz préselt lábujjak… Mindezek apró sérüléseket okozhatnak a lábkörmeinken, amelyek a gyulladásos csíráknak jó táptalajt kínálnak, így könnyen létrejön egy körömágygyulladás, mely kellemetlen és nagyon fájdalmas.

A körömágyon és sérülésein keresztül gombák és baktériumok hatolhatnak a bőrünkbe. Gyulladás jöhet létre, a bőr megduzzad, és gennyes gócok képződnek. Kezelése nélkül a köröm zavarai jöhetnek létre, extrém esetben le is válhat a körmünk. A krónikus körömágygyulladásban mindenekelőtt a cukorbetegek szenvednek.

Sok gyógynövénnyel segíthetünk ezen:

Magszappanból két evőkanál forgácsot egy liter kézmeleg vízben oldjunk fel, ebben fürdessük a körmeinket naponta háromszor tíz percig.

Adjunk 15 csepp teafaolajat egy liter meleg vízbe. Naponta kétszer 10 percig áztassuk benne a körmeinket.

Készítsünk krémet egy rész frissen reszelt tormából és 9 rész mézből. Háromszor kenjük be vele a lábkörmeinket naponta, hagyjuk rajta negyed órát.

Itassunk át egy szorítókötést árnika- vagy kamillateával, hagyjuk a lábunkon fél órát.

Kenjük be este a gyulladt részt szegfűolajjal.

Készítsünk egy forró lábfürdőt két-három evőkanál konyhasóval. Tartsuk benne a lábunkat 15 percig, jól szárítsuk meg, majd krémezzük be.

Fürdessük a lábkörmünket reggel és esete tölgyfakéreg tinktúrával.

A gyulladt lábkörmöt áztassuk, vagyis fürdessük svédcseppes fürdőben.

Egy káposztalevelet törjünk meg sodrófával, és csavarjuk rá a gyulladt körömre, legjobb, ha egész éjszaka rajta marad.

Áztassuk a körmeinket Rivanol oldatba (gyógyszertárban kapható).

Fürdethetjük a lábainkat meleg rozmaringteában is.

Tegyünk lábainkra gyógyföldet, és hagyjuk rajta éjszaka.

Ha már begennyesedett a körömágy, kössük be lenmagkásával megkent gézbe. Ha már kitisztult, áztassuk a körömágyunkat kamillateába. De legjobb, ha megmutatjuk szakembernek is.

Egy evőkanál szappant oldjunk fel negyed liter vízben. Ez után két púpozott teáskanál körömvirággal keverjük el, főzzük fel, 3-5 percig forraljuk, majd szűrjük le. A gyulladt körmöt fürdessük ebben 10 percig, és legjobb, ha ezt naponta kétszer megismételjük.

Kenjük be a gyulladt helyeket aloeverás krémmel.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top