Terhességi cukorbetegség – a dietetikus tanácsaival

2011. 05. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Első részünkben megismerkedhettünk a terhességi cukorbetegség főbb jellemzőivel és kockázati tényezőivel, ideje hát a kezeléséről is beszélnünk, hiszen a baba és az anyuka egészsége szempontjából rendkívül fontos a megfelelő diéta kialakítása, melyhez segítséget egy szakértő dietetikus nyújt olvasóinknak.

A terhességi cukorbetegséget elsősorban a diétával és ha szükséges, inzulin adagolásával lehet kordában tartani. Ennek célja, hogy az anyának és a magzatnak egyaránt ideális  energia- és tápanyagtartalmat biztosítsunk, úgy, hogy a cukorérték lehetőleg 5,7 mmol/l alatt maradjon – árulja el Farkasné Szalai Edit dietetikus. A táplálkozás jellemzőit minden esetben személyre szabottan alakítjuk ki, hiszen ebben az egyéni ízlésen és az egészséges táplálkozás elvárásain túl közrejátszanak az anyagi lehetőségek, a szociális helyzet és a változatosság is, melyet figyelembe kell venni.

A dietetikus szerint gesztációs diabétesz (GDM) esetén, ideális testsúly-kilogrammonként 25-35 kcal-al kell számolni. Amellett, hogy zsír- és sószegény, rostban gazdag táplálkozást javasolnak, fehérjéből 1 g/ideális testsúlykg az irányadó, míg szénhidrátból a 150-180 g/nap az ajánlott mennyiség.

A diéta során méretlen mennyiségben fogyaszthatóak a sovány sajtok, illetve az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, tejet, savanyított tejtermékeket, gyümölcsöket és a magasabb szénhidráttartalommal bíró zöldségeket mérsékelten, mért mennyiségben fogyaszthatják a kismamák, míg a cukrokat, különböző cukrozott élelmiszereket, aszalt gyümölcsöket egyáltalán nem ajánlja a szakértő, mindemellett azonban fontosnak tartja az optimális étkezési időpontok betartását, az alábbiak szerint:

reggeli          7 órakor, de 8-ig mindenképpen: lassú felszívódású szénhidrátok (pl.: korpás zsemle, zöldségekkel, szendvicsnek elkészítve) Fontos, hogy ennél az étkezésnél semmilyen tejterméket ne fogyasszon a kismama!

tízórai           10 órakor: lassú és gyors felszívódású szénhidrátok fele-fele arányban (pl.: joghurt, fél kifli vagy három korpovit keksz)

ebéd             13 órakor: a hét öt napjában zöldségköret ajánlott, krumpliból maximum 20 dkg

uzsonna        16 órakor: lehetőleg gyümölcs (pl. egy alma vagy két kisebb narancs)

vacsora        19 órakor: lassú és gyors felszívódású szénhidrátokból (pl.: görögsaláta)

utóvacsora   21 órakor: gyors felszívódású élelmiszerek (pl.: egy közepes alma)

Az orvosi előírások és a diéta betartása mellett a terhességi cukorbetegség teljes mértékben kordában tartható, így akinél gesztációs diabéteszt diagnosztizáltak, ugyan fegyelmezettebben és nagyobb körültekintéssel kell étkeznie, de aggodalomra nincs oka.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top