Test balance

2008. 04. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nemrég megrendezett országos méretű aerobic megmérettetésen az újdonság erejével hatott a test balance. A szervezők igyekeztek titokzatosak lenni, s csak az óra nevét írták le a hatás kedvéért. A maraton végén azonban gyilkosként emlegették azt az 50 percet a résztvevők, hiszen ők órák hosszat folyamatosan, teljes erőbedobással mozogtak. De nem kell megijedni! Mi jelenleg nem veszünk részt a telt házas rendezvényen, s nem ugrálunk 12 órát, szóval nyugodtan kipróbálhatjuk a legújabb testedzést.

Az óra lényege tehát a nyugodt, lassú mozdulat sor, ugyanilyen relaxációs zenére. A feladatok, pozíciók könnyűek, ha kevés ideig tartja ki az ember. Ám a kutya itt van elásva. A hangsúly a kitartáson van, s ettől lesz nehezebb. Hosszabb ideig kell kitartani a jóga elemeire rendkívül hasonlító mozdulatokat. Vegyünk csak sorba egy párat.

A test balance elemei közé tartozik egy könnyed fekvőtámaszállás. A tenyerek vállszélességben vannak, a karok kinyújtott állapotban, s nagyon fontos: a lábak egyenesek, csak a lábujjhegyen támaszkodunk – ezt azért írom le, nehogy valaki könnyített fekvőtámaszállásban, térden támaszkodva csinálja! Ezt az állást kell kitartanunk minimum 5 percig.

Vagy egy kicsit nehezebb gyakorlat: karhajlításos fekvőtámaszban felváltva – mint a békák – húzzuk fel lassan, oldalra egyik majd másik lábunkat. Ez a mozgás rendkívül hatékony a hasizom, a comb- és fenék izmok számára.

Az aerobichoz igencsak hasonlító mozdulatsor pedig a következő: kétkezes súlyt (body pump), azaz 1,5-2 kg-os tárcsát tartunk a kezeinkben, támadóállásban. Jobbra majd balra kilépve a tárcsát mellmagasságba emeljük, előre kilépve pedig testünk fölé toljuk. Ugyanezzel a súllyal szokták a mérlegállást is csinálni: kezünkben a tárcsa, egy lábon állunk, másik lábunkat hátra emeljük, kezünket pedig fülünk mellé kitartjuk egy T betűt formálva.

Mint már említettük a jógához nagyon hasonlít a test balance. Ilyen jóga típusú mozdulat például: guggoló támaszban fenekünket feltoljuk s csak lábujjhegyen állunk. Ezt hosszabb ideig kell megtartani, mint egy jógaedzésen, ezzel erősítve hasizmunkat.

Az óra eredményességét tekintve pompás. A gyakorlatok alatt nem marad el az izzadás, s másnapra biztosítva lesz izomlázunk. Tehát minden tekintetben hatásos ez a 60 perc. Testünk pedig egy pár alkalom után észrevehetően erősödik, majd később formálódik.

Kapcsolódó anyagok:

$$247$$

$$198$$

$$324$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top