Tippek időhiánnyal küzdő szülőknek

2010. 08. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A többségünk örökös versenyfutásban áll az idővel. Munkahely, egyre jellemzőbben nem is egy, hanem kettő, esetleg három, a lakáson belüli és kívüli teendők, a rokonokkal szembeni kötelezettségek, a bevásárlás, a közlekedés, mind-mind értékes perceket, órákat rabol el az időnkből. Gyakran azon kapjuk magunkat, hogy a családunkra, gyerekeinkre már nem is tudunk annyit szánni belőle, mint amennyit szeretnénk.
Holott a srácoknak igenis nagy szükségük van a velünk töltött időre. A jó hír azonban az, hogy ennek a közösen töltött időnek sokkal többet számít a minősége, mint a mennyisége. Már akár napi negyedóra csak velük töltött idő is sokkal értékesebb lehet, mintha egész nap otthon vagyunk velük, de az csak amolyan elvagyunk egymás mellett létezés. 
Ne keseredjünk hát el, ha csak kevés időnk van a lurkókkal együtt lenni. Inkább hozzuk ki belőle a maximumot!
 
Én meg te – csak kettesben
Már ha havonta egyszer el tudunk menni egy közös programra kettesben, az is nagyon jó hatással van a gyermekünkkel kialakított kapcsolatunkra. Ez lehet egy mozi, bábszínház, vidámpark, fagyizás vagy csak egy hatalmas séta a parkban. Ilyenkor csak mi ketten legyünk, a tesót bízzuk a másik szülőre. A következő alkalommal pedig cseréljünk. Utána pedig legyen közös családi program. Akár be is karikázhatjuk a falinaptárban, mikor vannak ezek a randik, így gyermekünk tudni fogja, hogy nagyon fontosak nekünk, tehát ő is fontos nekünk, szeretjük.
Segítő kezecskék
Az esti program úgy is kinézhet, hogy anya főz, apa a kocsit bütyköli, a lurkó pedig elvan a szobájában. Ám mi lenne, ha kicsalnánk a kis várából azzal, hogy segítsen nekünk? A gyerekek imádnak segíteni a felnőtteknek! Eleinte ugyan hosszabb időt fognak igénybe venni a feladatok, amiben a gyerkőc segít, de bámulatosan gyorsan tanulnak, mire észreveszed, már téged is leköröznek!
Távolról is szeretlek
Nagyon korán mész dolgozni, és majd csak este találkoztok? Addig is tudasd gyermekeiddel, hogy gondolsz rájuk, fontosak neked. Az uzsis zacsiba simán el lehet rejteni egy-egy üzenetet. A reggelizőasztalon ott lehet hagyni nekik pár sort. De napközben biztos akad néhány perc, amikor fel tudjuk őket hívni. Nem olyan, mintha ott lennénk velük, de ezeknek az apróságoknak nagy jelentőségük van, azt üzenik gyermekünknek: fontos vagy nekem!
 
Csak negyedóra
Ha nem hajnalok hajnalán indulunk reggel útnak, nyugodtan rászokhatunk, hogy negyedórával korábban keltjük gyermekünket. Maximum este ennyivel korábban dugjuk ágyba. Higgyük el, ő nem tragédiaként fogja megélni, hogy 15 perccel korábban kell kelnie, örülni fog, hogy velünk lehet!
Még mindig úgy véled, túl kevés időt tudsz gyermekeddel tölteni? Gondold át a napirended, nézd meg, hol kínálkozik alkalom közös percekre, és használd ki ezeket!


Szerző

donna.hu



Scroll to Top