Titokzatos járvány iskoláinkban

2009. 04. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Senki sincs biztonságban, a következmények minden harmadik gyermeket kínoznak. Nincs ellene védőoltás, nincs ellene orvosság, kíméletlenül lecsap. Ez a járvány nem okoz lázat, nem okoz hasmenést, hányingert, rosszullétet. A hatása másképp jelentkezik.

Az áldozatok képtelenek megtanulni olvasni. Nehézséget okoz számukra az írás, összekeverik a betűket, félreolvassák a szavakat, nem tudnak koncentrálni, nem értik a leírt szöveget. Ez a járvány a diszlexia.

A probléma tömeges méretekben jelentkezik. Minden harmadik gyermek diszlexiával, vagyis olvasási nehézséggel küzd. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos iskolai osztályban 10 diszlexiás gyermek is lehet. Lehet, hogy az Ön gyermeke is köztük van?

A diszlexia okairól nagyon keveset tudunk. Az ismert tényezők között szerepel a korai iskolakezdés, a rossz olvasástanítási módszerek és televíziózás elterjedése. A diszlexiás gyerekek lemaradnak a tananyagban, egyre kevésbé értik, ami elhangzik az órákon. Tanulmányi eredményük folyamatosan romlik. Figyelmetlenné, fegyelmezetlenné válnak. Gyakran kiközösítik őket.

A diszlexia hosszútávú következményei is borzalmasak. A diszlexiás gyermeknek rossz a tanulmányi eredménye, ezért nem veszik fel gimnáziumba, később nem veszik fel főiskolára vagy egyetemre. Végzettség nélkül pedig nincs esélye jó állást szerezni.

Sajnos sok diszlexiás gyermek problémáját nem ismerik fel. Elkönyvelik őket butának (pedig nem azok) vagy lustának (pedig nem azok). Ezek a következmények azért megdöbbentőek és borzalmasak, mert a diszlexia egyénként könnyen, egyszerű módszerekkel kezelhető.

Szerencsére mostantól már Ön is tehet azért, hogy gyermeke diszlexiája ne maradjon rejtve. Lelkes szakemberek létrehoztak egy ingyenes tesztet, melynek segítségével minden felelős szülő pár perc alatt megtudhatja, hogy gyermeke diszlexiás-e.

A www.diszlexiateszt.hu oldalon elérhető teszt segítségével gyorsan megtudhatja az eredményt, így gyermekének nem kell tovább szenvednie és kínlódnia. Akár már ma segítséget nyújthat neki.

Töltse ki a tesztet, kattintson ide: www.diszlexiateszt.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top