Túl sok C vitamin = szürkehályog!

2010. 02. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezet számára létszükségletű vitamin. Hiánya többek között skorbutot, érelmeszesedést, extrém esetben szívrohamot okozhat. Vízben oldódó vitamin, tehát a szervezet nem raktározza: a vizelettel távozik a beszedett, de pillanatnyilag fel nem használható mennyiség. Gyors kiürülése miatt sokáig úgy gondolták a kutatók, hogy túladagolása nem veszélyes. Ezen a vélekedésen változtatott a 24 593 nő megfigyelésén alapuló svéd tanulmány.

 Csak az szedjen C vitamin tablettát, akinek valóban szüksége van rá!

A svéd nők körében 1997 és 2005 között végzett felmérés adatai alapján folytatott kutatás azt a meglepő eredményt hozta, hogy a 65 évnél idősebb nők szemlencséjén 38 százalékkal nagyobb eséllyel jelent meg szürkehályog, ha valamilyen formában C-vitamin készítményt kaptak korábban. Akik hormonkezelésben is részesültek a C-vitamin szedése közben, azoknál 56 százalékra nőtt az esély, akiket pedig mellékvesehormonnal kezeltek, még ennél is magasabb volt a kezelésre szoruló szürkehályogok aránya.

Megjegyzendő, hogy a kutatók ezúttal csak nőnemű alanyokat vizsgáltak, ezért kizárólag rájuk érthető a tanulmány eredménye, de valószínűsíthető, hogy a férfiakra is ugyanígy hat.

Dr. Susanne Rautiainen és kollégáinak kutatása tehát megerősíti az eddig is ismert tényt, hogy a vitaminokat és táplálék-kiegészítőket körültekintően kell felhasználni, és csak valós vitaminhiány esetében kell szedni.

- mot -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top