Ünnepnapok a házasságban

2008. 10. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ma már megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e, érdemes-e, divatos-e házasságot kötni. Úgy tűnik, a házassági évfordulók is veszítettek jelentőségükből. Sokan már az elején azt vallják, ez is csak egy olyan nap, mint a többi, és nem attól lesz jó a házasság, ha a férj évente egyszer visz egy szál virágot a feleségnek, ő pedig valami aprósággal, vagy egy jó vacsorával viszonozza. A legtöbben azonban a házasság elején természetesnek veszik, hogy megünnepeljék a nagy nap évfordulóját. (Sőt, olyan „elvetemültek” is léteznek, akik hét- vagy hófordulót is tartanak.) Nem egy pár ilyenkor mininászútra megy: egy hosszú hétvége kettesben segít feleleveníteni a régi szép időket.

A kiruccanásoknak legtöbbször a szerelem gyümölcsének megérkezése vet véget. Ha bébi már gond nélkül rábízható a nagyira, a hagyomány újraéleszthető. Ha utazni nem is, vacsorázni, koktélozni, kávézni a párok többsége szívesen elmegy, vagy legalább házon belül tartanak egy kellemes estét.

Vannak, olyan családok, ahol a gyerekkel együtt ünneplik meg az évfordulót. Szerintük ez a család születésnapja, hisz ekkor rakták le az alapokat, ami összetartja őket. Párkapcsolattal foglalkozó szakemberek szerint a családi ünnepek, hagyományok nagyon fontosak, mert ezek erősítik az összetartozást. Ugyanakkor jobb, ha a házassági évforduló a házaspár ünnepe, az ő kettejük kapcsolatáról, szerelméről szól.

 

Még a nevezetesebb évfordulóknál is tanácsos a nagy családi összejövetel mellett kettesben is koccintani egymásra. Ám egy ezüst- vagy aranylakodalom megtartása, a fogadalmak megismétlése az egész rokonságnak életre szóló élmény lehet. Azzal, hogy újra megesküszünk, nem csak a saját, hanem gyermekeink, unokáink hitét is megerősíthetjük.

A házassági évforduló tradicionálisan inkább a nők ünnepe, ők kapnak virágot, esetleg ajándékot. A férfiak így köszönik meg, hogy elnyerhették „hercegnőjük kezét”. Hagyjuk magunkat újra és újra meghódítani, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egy-egy apróbb ajándék, akár egy kedves képeslap, valószínűleg a férjünknek is jólesik.

Az angol királynőék nemrég ünnepelték a 60. évfordulójukat 

Ha „papír nélkül” élünk együtt párunkkal, az ünnepekről akkor sem szabad lemondanunk. Biztosan akad egy olyan esemény, időpont, amely döntő jelentőségű volt kettőnk kapcsolatában. Ha mégsem emlékszünk az első randi, csók, összeköltözés napjára, nevezzünk ki egy napot, ami a miénk. Ne felejtsük el, ahhoz hogy a hétköznapok ne győzzenek le, ünnepnapok is kellenek!

Ha pedig azon a véleményen vagyunk, hogy csak a nevesebb évfordulókat ünnepeljük, íme a nevezetes házassági évfordulók listája!

1. év: Gyapjúlakodalom, 3. év: Bőrlakodalom, 5. év: Falakodalom, 6. év: Ónlakodalom, 7. év: Rézlakodalom, 8. év: Ólomlakodalom, 10. év: Rózsalakodalom, 12. év: Petrezselyem-lakodalom, 15. év: Kristálylakodalom, 20. év: Porcelán-lakodalom, 25. év: Ezüstlakodalom, 30. év: Gyöngylakodalom, 35. év: Vászonlakodalom, 37. év: Alumínium lakodalom, 40. év: Rubinlakodalom, 50. év : Aranylakodalom, 60. év: Gyémántlakodalom, 65. év: Vaslakodalom, 67. év: Kő lakodalom, 70. év: Kegyelmi lakodalom.

Kapcsolódó cikkek:

$$881$$

$$822$$

$$542$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top