Választási két balláb – avagy bakiparádé az urnák körül

2010. 10. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Előre leszögezzük: nem kívánunk politikai állásfoglalásba bocsátkozni, sőt a vasárnapi önkormányzati választás eredményeit sem szeretnénk közzétenni, hiszen mindenhol ettől hangos a sajtó. Mi a humorosabb oldaláról fogjuk meg a dolgot és közzéteszünk egy kis urna körüli bakiparádét…

Az önkormányzati választás során több olyan eset is történt, ami mellett nem lehet legörbült szájszeglettel, szó nélkül továbbállni. Míg mások a politikai nézetkülönbségek és az eredmények viharába sodródva kezdik a napot, addig mi megpróbáljuk a hideg időt néhány mosolyfakasztó esettel felmelegíteni.

 

Ha a plafon rád is szakad…

A Baranya megyei Somogyhatvan egyik kisebbségi szavazókörében a bizottsági tagok legnagyobb meglepetésére leszakadt és rájuk hullott a mennyezet. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A bizottsági tagok nem voltak babonásak és az égi jel ellenére egy másik helyiségbe tették át székhelyüket.

Ha nem a plafon, akkor a gyerek esik…

Míg egyik helyen a plafon szakadt a bizottság nyakába, másik helyen gyerek esett az urnába. Jelen esetben csak rövid fennakadásról volt szó, ugyanis a gyermeket hamar "eltávolították", a megsérült gyűjtőládát pedig befoltozták. A tiszabői szavazás a továbbiakban akadálytalanul folytatódott.

Amikor beszél az urna...

Budapesten az egyik VI. kerületi szavazókörben váratlanul Gyurcsány Ferenc szólalt meg az urnából, ugyanis valaki a voksolás során egy kihangosított mobiltelefont csúsztatott a dobozba, melyen keresztül aztán egy óvatlan pillanatban az öszödi beszéd elhíresült mondatait osztották meg a nagyérdemű választópolgárokkal és a bizottsági tagokkal. A voksolást húsz percre kellett a beszélő urna miatt felfüggeszteni, mialatt a telefont a rendőrök eltávolították.

 

Kinek van igaza – avagy szavazás a vita hevében

Mindig akadnak hevesebb vérmérsékletű emberek, akik vélt vagy valós sérelmeiknek hangot adva rendbontásba keverednek. Jelenleg sem volt ez másként, hiszen több esetben is rendőrt kellett hívni a dühödt szavazókhoz. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyíribronyban két férfi és az egyik szavazatszámláló bizottsági tag között bontakozott ki incidens. A két úr azon friss értesülésének akart hangot adni, miszerint lakásukba két idegen is be van jelentve. Erősítésnek csakhamar megérkezett a bizottság elnöke is, aki a szópárbaj és a határozott felszólítás után elsimította az eseményeket, és a két polgár rendben és nyugodtan leszavazhatott. Nem tudni, hogy a kiérkező és igazoltató járőrök hatására vagy a türelmes bizottsági tagok miatt, de szerencsére a kedélyek hamar lenyugodtak.

Ópályiban az egyik képviselőjelölt és a szavazatszámláló bizottság egyik tagja esett egymásnak, egy kis lökdösődést leszámítva csak szóban. A vita forrására nem derült fény és a szócsata csakhamar abba is maradt. Mint a fenti esetnél, itt is a bizottság elnöke ásta el a csatabárdot.

A Somogy megyei Heresznyén egyik szavazópolgár az áramszolgáltatóra akadt ki, hiszen utcán álló gyümölcsfáját megcsonkították. Hogy mi köze van ennek az önkormányzati választáshoz? Azt mi sem tudjuk pontosan, mindenesetre a férfi háborgó dühének a szavazóhelyiségben adott hangot, olyannyira, hogy szavazólapját darabokra tépte és azt, illetve cenzúrázatlan szavakat dobálva távozott.

Előre ivott a medve bőrére…

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaska egyik szavazókörében férj és feleség együtt ment szavazni: előbbi erősen ittasan, utóbbi rendkívül segítőkészen. Az asszony hites urával együtt vonult be a szavazófülkébe, ráadásul férje helyett is ikszelt. A bizottság elnökének felszólítására az illuminált választópolgár elhagyta a helyiséget, szavazatát pedig érvénytelennek minősítették.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top