Valentin-napi nyalánkságok

2011. 02. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A mályvacukor szivecskék, a gyümölcslepény és a szívpogácsák olyan csekélységek Valentin-napra, melyeket igazán könnyű elkészíteni és odacsempészni kedvesünk tányérjába.

1. Szivecskés gyümölcslepény

A legegyszerűbb mirelit leveles tésztából elkészíteni a pitét, ill. lepényt, majd megtölteni a kis sütiket eperlekvárral. Tulajdonképpen a legnehezebb rész a sütésben az, hogy kivárjuk, amíg kihűl a sütemény.

Hozzávalók a tésztához: 1 adag mirelit leveles tészta. A töltelékhez: eperlekvár. A mázhoz: 1 csésze porcukor, 2 evőkanál tej, 1/2 kávéskanál vaníliaaroma.

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokon.

2. Helyezzük a pitetésztát egy enyhén lisztezett gyúródeszkára vagy más egyenletes felszínre. Tésztavágóval metsszünk ki apró téglalapokat a tésztából.

3. Tegyünk kb. 2 kiskanál eperlekvárt az egyik téglalapocskára úgy, hogy a széleinél hagyjunk ki 8-10 mm-t. Egy másik téglalapból vágjunk ki egy szívformát, majd ezt helyezzük a lekváros téglalapra, a szélénél próbáljuk meg a két tésztalapot összeforrasztani. Csináljuk meg a szives téglalap sütiket a többi kivágott tésztaalakból is. Sütőpapírral béleljük ki a tepsit, süssük 8-10 percig a minipitéket.

4. A máz elkészítéséhez keverjük össze a porcukrot, a tejet és a vaníliaaromát egy tálban. Hintsük meg a még meleg, kész szives pitéket a mázzal, majd tálaláshoz hagyjuk kihűlni.

2. Csokis mályvacukor szívek

Hozzávalók: 15 dkg cukor, 0,5 dl víz, 2 evőkanál méz, 1 tasak étkezési zselatin (10 g), aroma vagy gyümölcslé, porcukor, csipet só, 10 dkg fehér csokoládé, 10 dkg tejcsokoládé

Elkészítés:

1. Összekeverjük egy lábasban, majd felforraljuk a cukrot, a mézet, a vizet és egy csipet sót. Egy másik tálban a zselatint elkeverjük 3 evőkanál vízzel, és állni hagyjuk pár percet. Ekkor hozzákeverhetjük az aromát. 2. A forró cukorszirupból egy keveset a zselatinhoz adunk és simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a többi szirupot is, és alacsony fokozaton elkeverjük. Amikor a mályvacukor már szép fehérré kezd válni és ragacsosodik, habosítsuk még pár percig. Egészen addig, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk.

3. Egy lapos tálat vagy tepsit kenjünk ki olajjal és öntsük bele a mályvacukormasszát. Használhatunk szilikonformát is, ekkor nem kell olajjal kikenni. Hűtőbe téve a mályvacukor 3-4 óra alatt megkeményedik. Szórjunk meg egy tálcát porcukorral és erre borítsuk ki a mályvacukrot. Miután mindenütt beporcukroztuk, ollóval vágjuk ki a szív alakokat. A mályvacukor sziveket mártsuk a felmelegített fehér- vagy tejcsokiba, villa segítségével forgassuk meg őket, majd vegyük ki és helyezzük egy tálcára. Ismét tegyük őket hűtőbe, míg meg nem fagy a csokiborítás.

 A kép csak illusztráció.

3. Cseresznyés-citromos szívpogácsa:

Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1/3 csésze cukor, 1 evőkanál sütőpor, ½ kávéskanál só, vaj 1/2 csésze keményre vert tejszínhab, 2 tojás, 1 citrom héja, 1 csésze friss vagy fagyasztott cseresznye, 1 tojás a tetejükre, 1 csésze porcukor, 2 kávéskanál olvasztott vaj, 2 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokon. Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót. Adjuk hozzá a felolvasztott vajat. Egy másik edényben keverjük ki a 2 tojást, tejszínt és a citrom héját. Öntsük össze a két keveréket. A cseresznyéket is adjuk hozzá a masszához, majd jól keverjük ki.

2. Helyezzük a tésztát gyúródeszkára, és nyújtsuk kb. 1,5 cm vastagságúra. Lisztezett sütiformával szaggassuk ki a szív alakú pogácsákat a tésztából. Tegyük sütőpapírra a formákat, majd tojássárgájával kenjük be a tetejüket. Végül megszórhatjuk cukorral is a pogácsákat.

3. Kb. 20 percig süssük, míg aranybarnák nem lesznek a pogácsák.

4. Keverjünk ki egy kis porcukrot, olvasztott vajat és citromlevet. Hintsük meg ezzel a már kész, még meleg pogácsákat.

Jó étvágyat kívánunk!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top