Van élet 50 felett!

2008. 07. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szakemberek szerint az élethossz növelő faktorok a következők: öröm, mozgás, alvás, állandó testsúly, hormonális egyensúly. Ebben az életkorban már ne a fogyókúrára törekedjünk – kivéve, ha egészségi állapotunkat súlyosan befolyásoló többletsúlyról van szó –, hanem a súlygyarapodás megállítására, a megfelelő kondíció fenntartására, mozgással és helyes táplálkozással.

Persze, nem könnyű elkezdeni a mozgást, ne is testépítésre, vagy maratoni futásra gondoljunk – legalább is kezdetben¬ –, hanem olyan egyszerű dolgokra, mint a séta, gyaloglás, kocogás, kerékpározás, úszás. Aki korábban is sportolt, az semmiképpen ne hagyja abba: nem baj, ha lassabban, nagyobb erőkifejtéssel, csak csináljuk. A mozgás nemcsak a vonalaink megőrzése miatt fontos, de a változókorba lépett nők életét megkeserítő csontritkulás elkerülésében is elengedhetetlen.

Mit együnk? Mindent, de mértékkel és kiegyensúlyozottan. Ebben a korban más tápanyagokra van szükségünk, mint tinédzserként. A csipszet, kólát, gyorséttermi kajákat nem is említem, ezeket már rég lapátra tettük. Kerüljük a túl zsíros ételeket és a cukrot.

Érdekes, de nem eszünk többet, mint régen, zsírpárnácskáink mégis évről évre nagyobbak lesznek! Mi lehet az oka? Igen, tudjuk, lassul az anyagcserénk… Harmincöt-negyvenéves korunk után szervezünk csökkent mértékben termeli az anyacsere-folyamatok működtetéséhez szükséges L-karnitint, Q10 koenzimet, CLA-t, kalciumot. Ez azt jelenti, hogy nem maradhatunk meg a jól bevált táplálkozási szokásainknál, változtatnunk kell. Márcsak azért is, mert bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból pedig emelt mennyiségre van szükségünk. Ilyen például az E, a C és a B vitamincsalád, polyfenolok, bioflavionidok, karotinoidok. Ezek megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben. Néhány nélkülözhetetlen anyag előfordulása:

120 mg C-vitamint = 3kg alma (1560 kcal) 10 mg E-vitamin =110 g mogyoró (700 kcal) 1500 mg kalcium = 6 pohár valódi (!) tej (581 kcal) 10 mg biotin = 12 darab tojás (1100 kcal)

Dietetikusok szerint, ha a napi tápanyag- és vitaminszükségletünket természetes forrásból akarjuk összeszedni, akkor így  kb. 6000 kcal-át veszünk magunkhoz. Ennyi kalóriát 10 óra fallabdázással, 12 óra úszással, 15 óra sziklamászással vagy 25 óra házimunkával lehet elégetni.   Valljuk be, ez elég rémisztően hangzik! Megoldást a korszerű étrendkiegészítő készítmények jelentenek.

Természetesen fontos, hogy napi 5-6 adag nyers zöldséget, gyümölcsöt együnk, de sajnos ezek tápanyag- és vitamintartalma oly mértékben csökkent, hogy a szükséges mennyiséget szinte lehetetlen bevinni a szervezetünkbe. A gödöllői agráregyetem adatai szerint 1966 és 1990 között az alma C-vitamin tartalma 80%-kal, a banán folsavtartalma 84%-kal, B6-vitamin tartalma 92%-kal, a búza tápanyagtartalma 51%-kal csökkent.

Érdemes elgondolkodni a számokon. A gondolatokat pedig kövessék a tettek! Előttünk a következő ötven!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top