Variációk sárgarépára

2010. 01. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szüleinktől régóta tudjuk, hogy a sárgarépa egészséges, javítja a látást (mert ugye nincs szemüveges nyuszi), illetve ha sokat eszünk megtanulunk fütyülni. Nem tudni, hogy ezek az ösztönző szösszenetek bejönnek-e a mai fiatalságnak, de abban biztosak vagyunk, hogy a most következő receptek igen. Vége a főtt répás és „fütyümártásos” időszaknak, íme itt az újítás!

Sárgarépafelfújt

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa 15 dkg rizs 2 dl tej (vagy tápszer) 3 evőkanál tejföl 2 tojás 1 evőkanál narancsszörp Só, bors, kevés zsemlemorzsa

A sárgarépát megtisztítjuk, majd lereszelve vagy nagyon vékony szeletekre vágva kevés sós vízben puhára főzzük. Ha elkészült leszűrjük, de a főzőlét nem dobjuk ki. Hozzáöntjük a tejet (vagy tápszert) és ebben főzzük puhára a rizst. A répát összeturmixoljuk, hozzáadjuk a főtt rizst, a tojásokat, a narancsszörpöt, sóval, borssal (esetleg szegfűborssal vagy borsikafűvel) ízesítjük, majd egy vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt tűzálló tál aljára simítjuk. Lassú tűzön kb. fél-háromnegyed órát sütjük. Ha elkészült, a tetejére sajtot is reszelhetünk.

Sült sárgarépa

Hozzávalók:

40 dkg sárgarépa 10 dkg sajt 2 dl tej (vagy tápszer) 5 dkg sonka (felnőtteknek füstölt tarja) Só, vaj

A vékony, rövid csíkokra vágott sárgarépát kevés sós-vajas vízben megpároljuk, majd elpárologtatjuk róla a vizet. Tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe tesszük és  a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, apróra vágott sonkával vagy füstölt tarjával és felöntjük tejjel (vagy tápszerrel). Addig sütjük, míg a tej el nem párolgott róla.

Baba, mama és család is örülhet, hogy véget ért a húslevesben főtt répák uralma. Helyüket átveszik ezek az ízletes és érdekes receptek, melyekkel egy kicsit másként, kicsit máshogy szeretheti meg újra a család ezt a vitaminokkal teli zöldséget. Ugye már mindenki tud fütyülni? Ha nem, akkor irány a konyha!

Forrás:Anyuci.hu»



Szerző

donna.hu



Scroll to Top