Virtuális plasztika gyerekeknek

2008. 04. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A játék neve: Miss Bimbo. A játékba regisztráló 9-16 éves kislányok kapnak egy tizen-huszonéves női karaktert, akit a lehető legragyogóbb „bimbóvá” kell tenniük az oldalon, miközben a többi játékossal versenyeznek. Ehhez a különböző játékszinteken lehetőségük van éhezésre fogni játékosukat, vásárolni neki mellplasztikát,… bármit, amitől olyanok lesznek, mint egy Paris Hilton.

Néhány játékszint elvárásai:

7. szint – miután szakítottál a barátoddal, éjjel-nappal csak ettél. Most itt az ideje, hogy megszabadulj a feleslegtől. A célod, hogy 59 kilogramm alatt legyél.

11. szint – a nagyobb mindig jobb. Csináltass egy mellplasztikát!

17. szint – van egy milliárdos ott, ahol nyaralsz… Meg kell szerezned a figyelmét és a szerelmét. Sok szerencsét!

Ez csupán néhány feladat, amit a már közel 200 ezer 9-16 éves (kislány) felhasználóknak teljesíteniük kell, hogy az ő karakterük legyen a legjobb és legkörülrajongottabb. Mindezekhez a szolgáltatásokhoz, pedig hogyan jutnak hozzá? Elküldenek egy smst közel 490 forintért, és cserébe kapnak egy bimbo dollárt. Elvégre a legtöbb 9 évesnek már úgyis van mobilja (így csak az a kérdés, hogy a szülőknek mikor fog feltűnni a tetemes telefonszámla).

Egy olyan korban, mikor már a legkisebbek közül is egyre többen válnak a bulímia, vagy anorexia áldozataivá, vannak, akik képesek egy ilyen játékot létrehozni és könnyelműen úgy nyilatkozni róla, mint egy jó szórakozást nyújtó programról, mely felelősségre tanítja a kislányokat. Valójában a játék nem tesz mást, mint 9 éves gyerekeknek megmutatja, hogy a drasztikus diéták és plasztikai műtétek nem is olyan nagy dolgok, ha a cél az érvényesülés.

A játék alkotója, a 23 éves Nicolas Jacquart így nyilatkozott: „A srácok csak megtanulják, hogyan kell gondoskodniuk a bimbójukról. Például, ha túl sok csokit etetnek a karakterrel, az meg fog látszani a boldogság szintjének a csökkenésében. Ezért megtanulják, hogy a gyümölcs és zöldség evés sokkal jobb.

Emellett a plasztikai műtétek csak egy részét képezik a játéknak, és mi nem bátorítjuk a fiatal lányokat, hogy egy ilyen szolgáltatást igénybe vegyenek. Csupán megmutatjuk, hogy milyen a való élet.”

Sajnos tény, hogy egyre több kislány vélekedik úgy, mint a program alkotója. Mára már a veszélyeztetett korosztály a 6. életévvel kezdődik el az evési rendellenességek terén. Mit tehetnek a szülők, mikor az internet, a televízió és a legtöbb médiát közvetítő fórum is „ellenük” dolgozik? A kérdés szinte minden szülőben felmerül, de szerencsére a játék Magyarországon még nem hozzáférhető.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top