Wellnessezzünk!

2008. 04. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A wellness aktív, egészségtudatos, örömteli és szociálisan, spirituálisan is kiegyensúlyozott életformát jelent. Egyesek szerint wellness mindaz, ami az életben jó – azonban a sörre és a dohányzásra egyelőre nem terjesztették ki a fogalmat.

Gombamód szaporodnak hazánkban a wellness szállodák, amelyek az egészséges életmód élvezeteit kínálják az arra vágyóknak. De mitől is lesz wellness egy szálloda? A Magyar Turizmus Zrt. 2002-ben felmérte a hazai szálláshelyek wellness szolgáltatásait, s vizsgálódásai alapján arra a megállapításra jutott, hogy wellness szállodaként történő besoroláshoz az alábbi feltételek szükségesek:

I. Fürdők világa: legalább egyféle medencével kell rendelkeznie a wellness szállodának. Ez lehet uszoda, pezsgőfürdő, élményfürdő, stb.

II. Szaunák és gőzfürdő: ebből minimum kétféle szükséges a wellness szállodává váláshoz, pl.: finn szauna, infraszauna, török fürdő, aroma kabin, stb.

III. Szépség és stílus: ez az alpont olyan csábító dolgokat takar, mint a SPA-kezelés, szolárium, arc- és testpakolások, ultrahangos testkezelés, hideg-meleg bőrvasaló, de a lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. Legalább ötfajta szépség-szolgáltatással kell rendelkeznie a szállodának.

IV. Terápia és relaxáció: gyakorlatilag az összes masszázsfajta a relaxáció kategóriájába tartozik, a terápiák közé pedig a léböjt kúra, a köpölyözés vagy épp az akupunktúra sorolható. Minimum ötféle ilyen jellegű szolgáltatást illik kínálnia a wellness hotelnak.

V. Gasztronómia: alapkövetelmény a reform- és vegetáriánus kínálat, ezen felül gourmet választék – a gasztrosznobok legnagyobb örömére –, valamint gyógyteák és friss gyümölcslevek.

VI. Sport és aktivitás: az alapfelszereltséghez hozzátartoznak a kardio és izomerősítő gépek. Ezen felül jóga, (asztali)tenisz, lovaglás, aerobik jellegű tréningeknek kell szerepelniük a wellness napirendben, de lista itt is végtelenített

VII. Közösségi programok: legalább kétféle táncos, kirándulós, kreatív, kulturális program szervezése illendő.

A wellness lényege tehát a test-lelki egészség megőrzése. Jó dolog néhány napra elszakadni a hétköznapoktól, sportolni, pihenni, egészségesen élni. Azonban nem árt mértéket tartani az egészséges életmód hajhászában sem: a napi ötszöri szauna, ultrahangos kezelésekkel és köpölyözéssel lehet, hogy megterheli nagyvárosi szmoghoz szokott szervezetünket. Nem biztos, hogy – csak azért, mert kifizettük –, mindent ki kell próbálnunk néhány nap alatt. Ráadásul, ha sikerült túlzásba vinnünk a léböjtkúrát, hazafelé garantáltan be fogunk ugrani az első kiskocsmába egy hagymás rostélyosra. Nem érdemes a wellnesst programszerűen űzni, inkább csak okosan – amit a test megkíván.

Kapcsolódó anyagok:

$$325$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top