Zöld porszívók műanyag hulladékból

2011. 05. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Műanyag szandál, üdítős palack, vajas doboz, vagy sportcipő is lehetett korábban az a burkolat vagy műanyag alkatrész, amely az Electrolux valamelyik környezetbarát, tengeri porszívójába lett beépítve. Az Electrolux közel egy éve gyűjti munkatársaival, helyi önkéntesekkel és környezetvédő szervezetekkel a műanyaghulladékot a Csendes- és az Indiai-óceánból, valamint a Földközi-, a Balti- és az Északi-tengerből és tengerpartjairól.

A műanyaghulladékot különböző technikákkal gyűjtik össze – a korallzátonyok közötti merüléstől kezdve a vízfelszínről való lehalászáson át a legegyszerűbb kiemelésig-, attól függően, hogy hol, milyen módszerrel lehet kihalászni, összeszedni a vizek élővilágát szennyező anyagokat. A gyűjtésben olyan helyi szakértők és önkéntesek vettek részt, akik a közelben laknak, vagy hasonló problémák megoldásán dolgoznak. Az első néhány hónap alatt kihalászott műanyagot megtisztították, feldolgozták, majd az Electrolux design központjába szállították. Itt készült el az az 5 környezetbarát porszívó, melynek burkolata arra az óceánra vagy tengerre utal, ahonnan az alapanyagul szolgáló műanyag származik.

Az öt tengeri porszívó néhány hónapja indult világkörüli útjára, hogy minél több országban bemutatkozhassanak. Május 2 – június 3. között Budapesten, a Sugár Üzletközpontban nézheted meg a Balti-tengeri modellt.

A kampánnyal a műanyagszennyezés problémájára és az újrahasznosítható műanyag hiányára szeretné felhívni az Electrolux a figyelmet. Az óceánok ugyanis tele vannak műanyaghulladékkal, míg a szárazföldön hiány van a környezetbarát háztartási gépek, például a porszívók gyártásához szükséges újrahasznosított műanyagból.

Európában, átlagosan 100 kg(!) műanyagot használunk el fejenként, évente. Jelenleg az egy év alatt gyártott műanyag mennyiségének kevesebb mint 5 százalékát hasznosítjuk újra. Az eldobált műanyagszemét miatt az óceánokban több száz négyzetkilométernyi kiterjedésű hulladék-szigetek úsznak. Pedig a műanyaghulladék nagy részét újrahasznosíthatnánk, és felhasználhatnánk az élet különböző területein.

A hétköznapi tárgyak, eszközök nem csak addig lehetnek hasznosak, amíg használjuk őket, hanem akkor is, amikor kidobásra, bezúzásra kerülnek. 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top