A Diótörő 3D

2010. 11. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A karácsonyról mind a mai napig szeretnénk azt gondolni, hogy a csodák és a varázslat ideje. A hozzá fűződő romantikus elképzeléseink napjainkig már egy hónappal korábban izgatott készülődésre késztetik a legtöbbünket. Nem is csoda, hogy számtalan író, zeneszerző és művész választotta már témájának ezt a téli ünnepet, hogy a hétköznapok szürkeségéből elmenekülve saját maguknak és közönségüknek is egy mesés illúziót teremtsenek.

Az egyik ilyen nagy mester volt Pjotr Iljics Csajkovszkij is, aki 1892 december 12-én mutatta be azt az általa megzenésített balettet, melynek alaptörténetét E.T.A Hoffmann írta, a “Diótörő és a patkánykirály” címmel.

Hollywood idén decemberben is elhoz nekünk egy igazi karácsonyi történetet, melyet közel 120 év után megint egy új köntösbe öltöztetett, méghozzá három dimenziós köntösbe. Az idei szezonális filmmenüben a Diótörő ígérkezik a legínycsiklandóbb fogásnak. Persze a nagy reményekkel sosem árt óvatosan bánni, hisz mindig kiderülhet, hogy kár volt előre inni a medve bőrére.

A film története:

Klárát legnagyobb karácsonyi meglepetése az éjszaka folyamán éri, mikor hőn szeretett diőtörőbabája megszólal és életre kel. A baba, aki leginkább D.T.-nek hívatja magát, úgy dönt, hogy meg kell bíznia Klárában, mert talán ő az egyedüli, aki segíthet neki megtörni az átkot, melyet a patkánykirály bocsátott rá. Ha feltevése helyes, végül közösen kiszabadíthatják a népét is a patkányok karmai közül... Ezzel már minden adott, hogy az elvarázsolt fiú és a kalandvágyó lány életük legnagyobb kalandjára induljon. A filmet rendező Andrej Koncsalovszkij semmit sem bízott a véletlenre az előzetes alapján. Hisz a látványvilág alsó hangon is grandiózusnak nevezhető, és bízhatunk benne, hogy a karácsony szellemének minden mesés alakja, tündére megjelenik benne, miközben Klára világából átmasírozunk D.T. különleges világába egy mágikusan hatalmasra nőtt karácsonyfa ágain keresztül.

Ám, hogy kiderüljön számunkra is, hogy mindaz, amit majd megnézhetünk ebben a filmben, csupán egy kislány élénk álma-e vagy maga a mesés valóság, nekünk is be kell majd ülnünk a moziba. Ha pedig úgy hozza a sors, hogy az egész csak egy álom, nos, akkor is elmondhatjuk, hogy egy mesés álmot láthattunk együtt az egész családdal. De ahogy Albert bácsi mondja a filmben: “A valóság is csupán egyfajta illúzió”.

fotók: imdb.com



Szerző

donna.hu



Scroll to Top