A jó házasság titka

2011. 04. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mitől jó egy esküvő? Mik a tipikus bakik? Mik a trendek idén? Ezeket a kérdéseket mind-mind feltettük Pleskó-Almási Anita esküvőszervezőnek, és még arról is kifaggattuk, hogy mi a véleménye Kate és Vilmos esküvőjéről.

Mit csinál egy esküvőszervező?

Egy jó esküvőszervező az esküvővel kapcsolatos összes teendőt ellátja: mindent megszervez, kézben tartja és koordinálja az összes szolgáltatót, elkészíti az esküvő egész forgatókönyvét. Esküvőnként változik, hogy a pár ebből mennyit vesz igénybe. Ha valakinek csak egy fotós kell, tudunk javasolni, de ha valaki teljes körű szervezést igényel, azt is tudjuk vállalni, nekünk csak az időpontra és a tervezett létszámra van szükségünk. Teljes körű szervezést általában azok kérnek, akik külföldön élnek, de itthon házasodnak, illetve ha nem abban a városban lesz az esküvő, ahol laknak, vagy ha nagyon sokat dolgoznak és nincs idejük a szervezésre.

Mennyire jellemző, hogy ilyen szolgáltatást vesznek igénybe a párok?

Évről évre egyre többen választják ezt a megoldást. Hét évvel ezelőtt, amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, még magyarázni kellett a pároknak, hogy miért érdemes esküvőszervezőhöz fordulni. Az első beszélgetésünk rendszerint ezzel telt. Mostanság kezd kialakulni ennek a kultúrája, három-négy éve már az a jellemző, hogy kimarad ez a kör, és azért keresnek meg minket a párok, hogy segítsünk nekik megszervezni és lebonyolítani az esküvőt. Hat-hét évvel ezelőtt az esküvőknek kb. 1 százalékát bízták esküvőszervezőre, ma már ez az arány 20-25 százalék.

Konkrét elképzeléssel jönnek a párok vagy tőletek várnak ötleteket?

Ez teljesen változó. Inkább az jellemző, hogy azért keresnek fel minket, mert nincs konkrét elképzelésük, tőlünk várnak ötleteket, és közösen alakítjuk ki az egész esemény képét. De az is nagyon sokszor előfordul, hogy úgy jön be az irodánkba a menyasszony, hogy nála van a mappa, amibe évek óta gyűjti az elképzeléseit, és még azt is pontosan tudja, hány díszkavics legyen az asztalon.

Mit gondolsz, mitől jó egy esküvő?

Minden esküvő más, ezért is szeretem annyira a munkámat és ezért nem tudom megunni. Minden esküvőn valami újat tapasztalok meg, új emberekkel találkozom, ezért mindig az adott párra formáljuk az eseményt. Általánosságban azt tudom mondani, hogy egy esküvő attól lesz jó, ha nagyon jó a zenekar és a kaja, de az a legfontosabb, hogy a pár megfelelő hangulatot tudjon teremteni. Nem elég, ha jó a vőfély, nekik kell a vendégeiket táncba vinni és olyan programokat, játékokat kínálni, amiktől a vendégek jól érzik magukat.

Mivel lehet nagyot hibázni? Mik a tipikus bakik?

 

Most mondhatnám, hogy az egy nagyon nagy hiba, ha nem fogadnak szervezőt, mert kimaradhatnak esetleg olyan dolgok, amikre nem gondoltak, és csak aznap jut eszükbe, hogy jó lett volna. Az is nagy hiba, ha valamelyik szolgáltatást nem szakemberre bízzák. Sok kellemetlenség származhat például abból, ha valamelyik ismerősüket kérik fel fényképezni, mert ügyesen fotózik. Az sem tesz jót az esküvőnek, ha a baráti körben van egy szakács és őt kérik fel a menü elkészítésére, a haverok pedig pincérkednek. Ha nem szakemberre bízzák ezeket a feladatokat, abból nagyon nagy baj lehet. Minél nagyobb létszámú egy esküvő, annál fontosabb, hogy arra szakosodott szolgáltatók végezzék a különböző feladatokat. A másik nagy hiba, ha túlságosan rágörcsölnek a dologra, és úgy érzik, hogy mindennek tökéletesnek kell lenni. Olyan nincs, hogy az összes vendég maximálisan elégedett mindennel, és úgy gondolom, nem is erre kell törekedni egy esküvőn, hanem arra, hogy a pár jól érezze magát. Ha ők jól érzik magukat, az hat a násznépre is. Ha viszont rágörcsölnek, senki nem fogja élvezni az esküvőt.

Mennyire jellemzőek az extrém elképzelések? Voltak ilyen tapasztalataitok?

Inkább a filmekben vannak nagyon extrém megoldások. Amikor esküvői kiállításokra megyünk, és ott mutatunk be különlegesebb vagy vagányabb dolgokat, az nagyon tetszik a pároknak. Rácsodálkoznak, nézegetik, dicsérik, de amikor a saját esküvőjükről van szó, akkor inkább hagyományosabb megoldásokat választanak. A nagyon extrém dolgokat szeretik más esküvőjén látni, de a sajátjukon nem. Általában az amerikai sémákat és trendeket követik a magyar párok. Ami ott divatos, az megjelenik nálunk is. Nagyon-nagyon extrém dolgokat nem tudok mondani, nem kaptunk még felkérést víz alatti esküvőre, és helikopterből sem akart még kiugrani egyik pár sem a boldogító igen közben. Pedig egyszer szívesen szerveznék egy igazán ütős esküvőt.

Ezek szerint ez még mindig egy konzervatívabb műfaj?

Mindenki próbálja a maga esküvőjét valamilyen módon különlegessé tenni egy-egy sztárvendéggel vagy valamilyen plusz programmal. A kihelyezett esküvő, amikor az anyakönyvvezető kimegy a pár által választott helyszínre, ma már teljesen elfogadott, nem számít rendkívülinek. Különlegesebbnek számítanak az úgynevezett mottós esküvők, amikor a pár valamilyen téma köré építi az egészet. Ezeket szeretjük nagyon.

Milyen témák vannak?

Volt már latin stílusú esküvőnk. Ehhez olyan zenekart kell választani, amelyik ilyen zenét játszik, olyan helyszínt, dekorációt és ételeket, amik összhangban vannak az esküvő mottójával. Volt már fekete-fehér esküvőnk is. A pár az egész eseményt fekete-fehérben képzelte el, és a vendégeket is arra kérték, hogy ehhez igazodjanak az öltözékükkel.

Mennyire jellemző a sztárvendég?

Vidéken az esküvők 5-10 százalékán, Budapesten 30-40 százalékán van jelen sztárvendég. Az is előfordul, hogy olyan ceremóniamestert választanak, aki egy kicsit ismertebb vagy celebnek számít.

Idén mik az esküvői trendek?

 

Az esküvőkben is évről évre változnak a trendek, mint a divat többi területén. Ruhák terén két nagy irányzatot követnek a magyar menyasszonyok. Az egyiket az amerikai stílusú, nagy abroncsos, királylányos ruhák képviselik, a másikat pedig a nőiesebb vonalvezetésű, spanyol típusú ruhák. Most nagyon kedvelt az elöl rövid, hátul hosszú fazon. A dekoráció színe minden évben változik, idén a lila és a pink nagyon divatos, illetve sokan választják két szín kombinációját. Mondjuk, a csokibarnát a rózsaszínnel vagy a kivizöldet a lilával. Éttermi szolgáltatások terén egyre gyakoribb, hogy svédasztalon kínálják a vacsorát. Ezzel egyébként nehezen barátkoznak meg a párok, de amikor látják, hogy működik, mert nagyobb választékot tudnak kínálni a vendégeknek, elfogadják. Inkább az idősebb korosztályra jellemző, hogy nehezebben békülnek ki ezekkel a változásokkal. Zenében pedig szinte csak azok a zenekarok kelendőek, akik mindenféle stílusú zenét játszanak. Olyat keresnek a házasulandók, akik tudnak játszani Lady Gagát, de a Hosszú fekete haj sem okoz nekik gondot. Ma már nagyon nehezen tudják eladni magukat azok a zenekarok, akik csak lakodalmas zenét játszanak, sokkal komolyabb repertoárra van szükség. Szintén trendnek tekinthető a ceremóniamesterek megjelenése. Nem mondom, hogy felváltják a vőfélyt, de egyre inkább azokat a vőfélyeket keresik, akik a visszafogottabb irányt képviselik, akik irányítják a vendégeket és felügyelik a hangulatot, de mindezt inkább a háttérből.

Egy jelentősebb esküvő, mint mondjuk most Vilmos hercegé, hatással van a hétköznapi esküvőkre?

Úgy gondolom, hogy nincs. Lehet, hogy lesznek olyan menyasszonyok, akik kifejezetten olyan csokrot fognak keresni, mint Kate Middletoné, vagy olyan frizurát szeretnének, mint az övé, de alapvetően nincs hatással a hétköznapi esküvőkre. Az már gyakoribb, hogy a magyar celebesküvőkből vesznek át elemeket. Amikor például Hajdú Péter és Sarka Kata összeházasodott, sokan kerestek hasonló, kövekkel kirakott ruhát, mint amit a menyasszony viselt. Ilyen kisebb dolgokban követik a celebeket, de másban nem. Úgy gondolom, hogy ezek az esküvők annyira a luxusról és a szélsőséges dolgokról szólnak, hogy egy hétköznapi pár nem tudja és nem is akarja ezt megengedni magának.

Nézed majd a közvetítést?

Nagyon várom! Pénteken szeretném mindenképpen nézni a tévében, ha tudom. Mivel kezdődik az esküvőszezon, egy pénteki nap nekem nem igazán alkalmas, de azért szeretném figyelemmel kísérni, mert nagyon kíváncsi vagyok. Mindig nagyon figyelem a sztáresküvőket, hátha látok olyan ötletet, amit fel tudok használni a munkámban.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top