A legerősebb kapcsolat

2008. 10. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sok szülő szembesül előbb-utóbb egy bosszantó dologgal – még akkor is, ha ezt így pontosan nem fogalmazzák meg magukban: Ha a gyerek jól viselkedik, azt mondják rá mások, hogy milyen szerencséje van a szülőknek, hogy ilyen nyugodt csemetéjük van. Ezzel szemben, ha túl eleven, vagy „rosszalkodik”, akkor jönnek a megjegyzések, „hogy nevelik ezt a gyereket!”. Ez a megnyilvánulás rámutat a gyermekek érzelmi és viselkedésbeli tulajdonságának egy érdekességére. Valóban minden gyerek más, már egy egy-két napos babák is különbözőek, az egyik minden miatt bőgéssel, nyivákolással reklamál, a másik nyugodtan szemlélődik, a harmadik érdeklődő...

 

De ez csak egy alap, az hogy milyen lesz a gyerek később – nyitott, zárkózott, érdeklődő, félénk, stb. –, az nagymértékben a szülők, és elsősorban az anyán múlik. Csodák persze nincsenek, egy eleve visszahúzódó gyereket nem lehet teljesen átalakítani nyitottá, míg egy érdeklődő gyereket is csak hosszas „munkával” – értsd: állandó szigorúság, megfélemlítés, elhanyagolás, stb. – lehet félénkké vagy agresszívvá tenni. Bár ez utóbbi könnyebben véghez vihető…

Az „érzelmi nevelés” valójában már a terhesség alatt elkezdődik. Ha egy anya sokat szorong, fél, akkor átjutnak a babába is a véren keresztül bizonyos kémiai anyagok, melyeket a szorongás vált ki. Egy boldog, kiegyensúlyozott kismama babája is nagyobb eséllyel lesz nyugodt.

A gyerek születése után már egyértelmű, hogy mennyire meghatározó a mama viselkedése. Szerencsére a legtöbb anyuka ösztönösen tudja, mit kell tennie, és elkezdi kialakítani a viszonyát gyermekével az első pillanattól kezdve. Ez a kötődés lesz a gyermek első szociális viszonya, amely egész életében meghatározó lesz. Ha sok szeretetet kap, ha megnyugtató, biztonságos légkörben élhet a baba, akkor megalapozódik érzelmi intelligenciája, vagyis nagyobb gyerekként, illetve felnőttkorában ő is képes lesz szeretetet adni és kapni. Szintúgy ez az első kötődés határozza meg azt is, hogy milyen ember lesz a társas életben, embertársaira bizalommal, vagy félelemmel fog-e tekinteni.

Több szülő állítja, hogy gyermekével a legelső találkozáskor, még a szülőszobán kialakult az elvághatatlan anya-gyerek kapcsolat. A legtöbb esetben azonban ez nem így történik: mint minden más kapcsolat kialakulásához, ehhez is idő kell. A napi kismamai robot közepette általában észrevétlenül jön létre a világ legerősebb érzelmi szála, s míg a mama elsőre egy kicsit csodálkozva néz az újszülöttre, néhány hét múlva már nagyon határozottan érzi, hogy bármikor feláldozná életét a nyafogó csöppségért. Aki tehát nem érzi a mindent elsöprő anyai örömöt a fájdalmas szülést követő órákban, napokban, az ne essen kétségbe, ez természetes így.

Praktikus tanácsokat nehéz adni a mamáknak, mit tegyenek azért, hogy gyermekük egészséges érzelmi világa, és megfelelő társas viselkedése kialakulhasson. Nem kell ehhez sok dolog, csak nyugalom, szeretet, és sok törődés. Arra érdemes ügyelni, hogy minél kevesebb feszültség legyen a mamában, amikor a gyermekével foglalkozik, mert a szorongást és a félelmet azonnal megérzi a kicsi, és ez őt is bizonytalansággal tölti el. A gyerek minden apró jelet „levesz”, érzi a hangon, a simogatáson, a mosolyon keresztül is a feszültséget, vagy éppen az elégedettséget

Menjünk végig hónapról hónapra, milyen fejlődésen megy keresztül a baba:

1.hét: A baba élvezi mamája társaságát.

1.hónap: A szoptatás során a gyerek már nemcsak éhségét enyhíti, hanem felhasználja ezt az időt a mamával való kapcsolatteremtésre: szereti nézegetni anyját, élvezi annak simogatását.

2.hónap: Megjelenik az első mosoly, ezzel jelzi a gyermek, hogy örül mamájának.

3.hónap: Egyre több figyelemre van szüksége, szereti, ha a környezetében lévő emberek vele foglalkoznak.

4.hónap: Testbeszédével igyekszik felhívni magára a környezet figyelmét, szeretné, ha játszanának vele.

5.hónap: Nemcsak személyekhez kötődik, hanem kialakulhat egy szoros kapcsolat valamelyik kedvenc játékával, takarójával, amely nélkül nem akar aludni.

6.hónap: Megjelennek az első félelmek: ha idegen jelenik meg ijedté és félénké válik.

7.hónap: Már képes kifejezni egészen pontosan mind a pozitív mind a negatív érzéseit.

8.hónap: Kapcsolat teremtő képessége már elég fejlett ahhoz, hogy akár egy idegennel is barátkozzon, amennyiben sikerült kezdeti félénkségét legyőznie.

9.hónap: Már a korosztályával, más babákkal is igyekszik kapcsolatot létesíteni.

10.hónap: Tud szeretetet adni: eddig csak őt simogatták, szeretgették, most már ő is megsimogatja azokat, akiket szeret.

11.hónap: Nehezen tudja feldolgozni a kudarcait, ha valami nem sikerül, akkor elveszíti a türelmét.

12.hónap: Szeret felnőttekkel együtt játszani, de ilyenkor nem maga a játék a legfontosabb, hanem a másik odafigyelése.

Kapcsolódó anyagok: 

$$1488$$

$$1486$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top