A lenyűgöző - Christian Dior

2009. 08. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Christian Dior divattervező 1905-ben látott napvilágot a franciaországi Granville-ben, egy mosószerekkel foglalatoskodó nagyiparos családban. Egy legenda szerint, megjövendölte neki egy tenyérjós, hogy „ Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni.”, ami a későbbiekben be is következett, de nem hullott az ölébe a szerencse egyből, megdolgozott érte.  A világháború vége után Párizsba költözött, és ott kötött a további karrierje szempontjából fontos barátságokat. Anyja nógatására ugyan diplomáciai pályára adta a fejét, de tanulmányait 1926-ban, a diploma megszerzése nélkül, abbahagyta. Galériás lett,  Picasso, Matisse és Dali képeit állította ki. Ez a korszaka sem tartott sokáig, mert az 1930-as gazdasági világválság, és a tuberkulózis miatt kénytelen volt galériáját felszámolni. A válság miatt apja is tönkrement, és szülőhazájában lévő családi házukat kénytelenek voltak eladni, ami ma már múzeumként üzemel. A megrázkódtatások után szép lassan rátalált hivatására, elkezdett sapkavázlatokat készíteni, és a Figaro Illustré illusztrátora lett. Vázlatai hamarosan felkeltették az érdeklődők figyelmét, és Nina Ricci, Balenciaga és Claude Saint-Cyr divatházaihoz is elkerültek. Tovább fejlődve sokat költözött az évek során, és 1945-ben megalapította saját vállalkozását. A Dior divatház 1947 táján vált népszerűvé a New Look- stílussal.

A ruhák jellemzői, amit maga Dior is „ Ligne Corolle”- nak nevezett, nem mást takar, mint pártastílust, és tölcsérformát. Az általános karcsú szabás, a hangsúlyozottan alakkövető felső ruházat, és a lebegő szabású szoknyák fűzhetők stílusirányzatához. A tervező szigorú marketingstratégiát folytatott – amit követőinek hada gyakorolja nagy sikerrel - , miszerint megkerülhetetlen tényező lett, a kozmetikumok, harisnyák és kiegészítők terén egyaránt, ami nagyon jó üzleti érzékre vall. Hiszen, mint sok más divatháznál, a Diornál is a forgalom nagy részét a kiegészítők jelentették, melyek szemüvegek, bőráruk és parfümök voltak. A Christian Dior ruhákat csak a nemesebb családból valók engedhették meg maguknak, és a mai napig is szinte csak hírességek pompázhatnak a csodálatos, részletekben elmerülő ruhakölteményekben.

Magyarországon csak egy-két üzlet van, ahol eredeti Dior áruval találkozhatunk, viszont a hamisítványai egyre jobban törnek be hazánkba. Ellenben némely replica igencsak szemet gyönyörködtető darab, amiért sokan nem sajnálják a pár ezer forintot. Meglepő módon tartósak, és kiemelkednek egyediségükkel a hétköznapi kiegészítők világából.

 

Dior törtető életvitele, valamint a munkának való élése sajnálatos módon az egészségére hamar kihatott. 52 évesen hunyt el, ekkorra cége már 15 országba kiterjesztette ismertségét, és több mint kétezer embernek adott munkát. A párizsi üzletében helyét a fiatal Yves Saint Laurent vette át, akinek stílusa az enyhén konzervatív Dior-ház számára túl merésznek bizonyult, így ő 1960 környékén önálló céget alapított. Gianfranco Ferré viszont sikerrel tovább építette a Dior- ház hírnevét. A londoni, valamint a New York-i üzletet Marc Bohan folytatta. Christian Dior nem sokáig volt közöttünk, de követendő példa pályafutása, hogy hogyan lehet rövid idő alatt kiemelkedőt alkotni, mellyel sok embert tesz boldoggá, és több ezer embernek kínál munkalehetőséget.

Kapcsolódó anyagok:

$$4265$$

$$4153$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top