A sarki ravaszdié a február

2009. 02. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2009 az európai ragadozók éve!



Egy hónap figyelem, egy hónap törődés, egy hónap lehetőség arra, hogy a veszélyeztetett európai ragadozókra odafigyeljenek az emberek. Halljuk, hogy veszélyben az őserdő, a szibériai tigris, a panda. De kinek jutna eszébe, hogy a sarki róka egy ideig fenn volt a veszélyeztetett fajok listáján. Pedig a kis ravaszdi a világ egyik legzordabb körülményei között élő állat. Észak-Amerika és Eurázsia északi területein, valamint Grönland és Izland szigetén fordul elő. Elterjedési területének nagyságát a jégpáncél kiterjedése és a rendelkezésére álló táplálékmennyiség is befolyásolja.



A sarki róka a kis helyes fehér bundáját télen veszi fel, amikor a hóban való rejtőzködéshez használja. Igazi kis divatmániás, hisz a színe mindig jól megy a környezetéhez. A melegebb időszakban, szürkésre vált a színe. Ám ezt a viseletet megirigyelte tőle az ember, így egy időben a vadászok kedvenc célpontjává vált. A bundakészítők előszeretettel használták fel őrült kreálmányaikhoz a gyönyörű hófehér szőrt, ami tömött, és jól melegítette egykori tulajdonosát. A nagy keresletnek meg is lett a böjtje: a róka veszélyeztetett faj lett. De a védelmüket nehezítette, hogy kíváncsi természete a bajhoz vonzotta. Gyakran merészkedtek kutatók közelébe, érdeklődve figyelték az embereket. A farmerek, pedig a juhállomány védelme érdekében le is lőtték őket.






A sarki rókák meglehetősen kis termetű állatok, magasságuk 25–30, testhosszuk, pedig átlagosan 55–70 centiméter, amihez kb. 30 centis farok kapcsolódik, testtömegük mindössze 2,5–8 kilogramm között mozog. Talán képesek egy hatalmas juh elvonszolására. Táplálékát elsősorban lemmingek teszik ki. Előfordulási területük kiterjedése és példányszámuk is nagyban függ a rendelkezésre álló rágcsálók mennyiségétől. A lemmingek mellett sarki nyulakat, madarakat és tojásaikat, illetve dögöket – többek között az alkalomadtán rá is vadászó jegesmedve táplálkozásának maradékait – fogyaszt. Március-áprilisban a gyűrűs fókák hóba vájt gödrökben hagyott borjaikra is vadászik.  






Valamennyi emlős közül ő viseli a legmelegebb bundát: akár mínusz ötven fokos hidegben is remekül érzi magát. A nagy alkalmazkodó képessége miatt vette le a veszélyeztetett fajok listájáról a Természetvédelmi Világszövetség, hisz a területük nagy része lakatlan, ember nem marad meg ekkora hidegben, ilyen zord körülmények között, másrészt a védelmi intézkedéseknek köszönhetően számuk elérte azt a mennyiséget, ami biztosítja a faj fennmaradását.



Kapcsolódó anyagok:



$$2464$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top