Autizmus: ugyanolyanok – mégis különlegesek

2009. 03. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az autizmus tünetei a kommunikáció, a szociális érintkezés és a rugalmas viselkedésszervezés területén jelentkeznek – az autizmus azonban a közhiedelemmel ellentétben nem betegség. Egy betegségből ugyanis fel lehet épülni. Az autizmus tulajdonképpen egyfajta fejlődési zavar, vagyis nem lehet gyógyítani – de fejlesztéssel igen látványos javulást lehet elérni.

A tünetek rendkívül sokfélék lehetnek: a kommunikáció terén például vannak olyanok, akik egyáltalán nem használnak beszédet, míg mások kifejezetten sokat és jól beszélnek – de ennek minősége különleges: nem csak a beszéd sérül ugyanis, hanem a kommunikáció egésze. A viselkedés és a szociális kapcsolatok terén pedig ugyanez a helyzet. Sokan úgy gondolják, hogy az autista emberek mindig meg vannak áldva valamilyen különleges tehetséggel – azonban sajnos ez az állítás így nem állja meg a helyét. Az viszont tény, hogy vannak olyanok, akiknek nagyon jó a mechanikus memóriájuk – hosszú évekig emlékeznek dátumokra és hozzájuk tartozó eseményekre – vagy igen fejlett a zenei hallásuk, rajzkészségük. Ezek olyan jellemző területek, melyek az autizmusban érintetteknél kiemelkedőek lehetnek – ez azonban nem jellemzi az összes érintettet.
Ami mindig megfigyelhető, hogy a képességstruktúra rendkívül egyenetlen. Vagyis ha valaki mondjuk a kommunikáció terén nehézségekkel küzd, könnyen lehet, hogy más területeken – például rajzban – megfelel az életkorához tartozó szintnek. Ráadásul az autizmusban érintett gyerekek és fiatalok integráltan, azaz társaikkal együtt is oktathatók, tehát autizmusa miatt senkit sem lehet kizárni a többségi oktatásból. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy az adott oktatás milyen minőségű, színvonalú. Az integráció ugyanis akkor megfelelő, ha a személy megfelelő támaszt kap a társas helyzetekben: a kortársakkal való közös játékban, tevékenységekben. Az autista személyek külsőre semmiben sem különböznek nem autista társaiktól. Ha valaki lát egy szép, nyolcéves kisgyereket, elvár tőle bizonyos viselkedést és teljesítményt. Amikor azonban egy másmilyen, különös és nem helyénvaló viselkedés jön létre helyette, gyakran előfordul, hogy az emberek úgy gondolják, hogy ez a gyerek nem elég jó és nem aranyos – pedig ő a legkevésbé sem tehet arról, hogy így viselkedett. Pontosan ezért fordulhat elő az, hogy az autizmusban érintettek igen gyakran válnak diszkrimináció áldozataivá is.
Gyakori eset például, hogy amint a munkavállalásnál kiderül, hogy autizmusa van a jelentkezőnek, nyomban elutasítják. Emellett az is előfordul, hogy az érintettek nem férnek hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, mert az intézmények nem tudják elérni, hogy a személy biztonságban érezze magát. Egy autista személy ugyanis nagyon meg tud rémülni ilyen helyeken, illetve váratlan helyzetekben. Az intézményeknek tehát biztosítaniuk kell annak feltételeit, hogy az autista emberek is nehézségek nélkül jussanak ellátáshoz – olyan ez, mint a kerekesszékkel közlekedők esetében a rámpák megépítése, csak jóval nehezebb megérteni, mert a társadalom sajnos nagyon keveset tud az autizmussal élőkről. Ha vennénk a fáradtságot, hogy jobban megismerjük az autizmust és az érintetteket, akkor valószínűleg jóval kevesebb diszkrimináció és nehézség sújtaná őket és családjaikat. Tény, hogy manapság igen nehéz helyzetbe kerül az, aki bármilyen szempontból más, mint a többiek – az autizmussal élők pedig tényleg különlegesek.

Év elején megnyitotta kapuit a csókakői Auti-Farm, ahol autista fiatalok és felnőttek élnek, illetve dolgoznak együtt. A létesítmény célja, hogy megteremtse az autista fiatalok esélyegyenlőségét. A farmon élők azon kívül, hogy ajándéktárgyakat készítenek, besegítenek a csókakői virágbolt munkájába és rendben tartják a farmot. Munkájukért természetesen pénzt is kapnak, amit a majorság fejlesztésére fordítanak. A farm működése remekül igazolja, hogy az autizmussal élők is a társadalom egyenlő és értékes tagjai. A farm vezetői azonban szeretnék elérni azt is, hogy ne csak a munkában részesüljenek azonos elbánásban a fiatalok, hanem rendszeresen találkozhassanak kortársaikkal is. Ennek érdekében egy segítő hálózatot kívánnak létrehozni, melynek keretében a környékbeli iskolákból olyan önkéntes segítők jelentkezését várják, akik kirándulás keretében rendszeresen meglátogatnák a farmon élő autista fiatalokat.

www.autifarm.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top