Az a drága iskola…

2008. 08. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az iskolák már az elsős diákoktól is elvárják, hogy teljes harci díszben menjenek oskolába, így a szülőket már ekkor bedobják a mélyvízbe, ők pedig értelemszerűen a lehető legjobbat próbálják megvenni a csimotának, hogy már ekkor a legmenőbbek közé tartozhasson.

Egy általános iskola első évfolyamán nagyjából 10.000 forint a tankönyvcsomag, bár akár meg is haladhatja ezt az összeget, később ez ötezerre csökken, de egy felső tagozatos könyvcsomagja ismét átlépi a tízezres határt. Középiskolák esetén ennél jelentősen nagyobb a szórás, de a minimum itt is a tízezer, ámbár csak ritkán fordul elő, hogy ilyen „olcsó”. Szakközépiskolákban, speciális gimnáziumokban ennek olykor a dupláját is eléri, és ekkor még csak a könyvek vannak meg. Az élelmesebb szülők persze megkísérlik ismerősöktől, rokonoktól beszerezni a következő évre szükséges tankönyveket, hiszen ezek listáját sok esetben év végén megadják az iskolák.

A papírboltban is irreálisan nagy összegeket lehet pillanatok alatt eltapsolni, például egy tolltartó 2000-3000 forint, igaz ennyiért már teletömködik színes ceruzával és filcekkel, amiknek persze a felét laza mozdulattal azonnal a kukába lehet hajítani, olyan vacak minőségűek. Létezik fém, textil, a mostanság legmenőbbnek számító mesefigurákkal borítva. Egy tempera készlet 1000-2000, attól függően, hogy hány darabos az adott készlet, körzőkészlet 3000 környékén kapható, ha pusztán egy sima körzőre vágyunk az olyan 700-800 forint. A füzetek nagy változatosságot mutatnak árak tekintetében, bár az általános iskolásoknak szükséges fajták nem különösebben drágák, 100 forintba kerülnek átlagosan, ám a díszes spirálok már több százat kóstálnak. Ezeket a kellékeket azonban csak azután érdemes megvenni, ha a tanárok kiadták már a listákat, mert akkor elkerülhető a felesleges pénzkiadás, ugyanis néha teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor mit várnak az iskolák.

Mint minden egyéb termék esetén itt is sok esetben a márkát kell megfizetni, például az egyik ismert cipő- és ruhamárka által piacra dobott spirált, valószínűleg csupán a neve miatt, 3000 forinttért kínálták az egyik körúti papírboltban. De ez igaz a tollakra, tolltartókra és még a festékekre, ceruzákra is.

Az iskolatáskákra szintúgy jellemző, hogy az „értékük” attól is függ, hogy milyen név, logó van rájuk hímezve. Elmondható azonban, hogy a megnyerőbbek 5000-nél kezdődnek, a határ nagyjából a csillagos ég.

Hatalmas költekezésbe torkollhat hát a tanév kezdete, hacsak nem vesszük kezünkbe az irányítást, megálljt parancsolva a bennünk tomboló „mindent a gyereknek és persze mindenből a legjobbat” érzést. Jóllehet nehéz ellenállni egy szomorúan csillogó szempárnak, mert ő inkább a kungfupandásat szeretné, naná, hogy az a drágábbik, de hát a Pistinek is olyan van… Mit tehet ilyenkor egy szerencsétlen szülő?

Kapcsolódó anyagok: 

$$964$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top