Az aranyér

2008. 09. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az aranyér úgy jön létre, hogy a végbél visszerei kitágulnak s a vér visszaáramlása a visszerekből akadályozott. Székrekedésben szenvedők is gyakran kapják meg ezt a betegséget, amelyre a hajlam többnyire öröklődik – egészen pontosan a kötőszöveti gyengeség örökölhető.

Tünetei:

A végbél tájékán viszketés, égés érezhető, különösen a visszeres csomók megtelésekor. Fontos tünet a vérzés, amely többnyire valamely ér megrepedéséből származik. Gyakoriak az erős fájdalmak, különösen székeléskor. A nagyobb csomók még a járást is akadályozhatják.

4 stádiumát különböztethetjük meg. A legenyhébb, amikor a csomók még nem tapinthatóak ki, csak végbéltükrözéssel állapítható meg a baj. A második stádiumban székeléskor jönnek elő a duzzanatok, amelyek azonban maguktól visszahúzódnak. Később már nem „vonulnak vissza”, ellenben kézzel, egy kis nyomással még vissza lehet a kitüremkedett ereket nyomni a helyükre. A negyedik stádiumban már ez sem segít.

Vérzés után a csomók lelohadnak, a beteg megkönnyebbültnek érezi magát. A vérzést gyakran szédülés, fejfájás, szívdobogás, szorongás előzi meg. A bajt általában könnyű megállapítani, mert az orvos a végbél nyílásában körkörösen ülő koszorúszerű érduzzanatokat szemmel látja, de a visszeres csomók magasan is elhelyezkedhetnek a végbélben, úgy, hogy szabad szemmel nem láthatók. Ilyenkor az úgynevezett végbéltükörrel, vagy a székletnek vegyi vizsgálata útján állapítják meg a diagnózist.

A végbél meg is repedhet az aranyér miatt – igaz ez a repedés más okból kifolyólag is előállhat. Ilyenkor a végbél nyálkahártyája reped meg kisebb, vagy nagyobb területen, és komoly gond, hogy a gyógyulást a napról-napra távozó széklet akadályozza, amely mindig felszakítja a hámosodó sebet. Fájdalmas, bár egyébként nem nagy jelentőségű betegség, viszont ritkán gyógyul meg magától. Egy kisebb műtéttel azonban könnyen rendbe hozható.

Sokan szégyellik, hogy aranyerük van, és ezért nem fordulnak orvoshoz, hanem különféle házi praktikákkal igyekeznek kezelni a kellemetlen tüneteket. A szakemberek szerint ezeknek általában nincs sok hasznuk – ártani azonban árthatnak –, ellenben a vizsgálat csupán pár perces, fájdalommentes kellemetlenséget okoz, így teljesen felesleges tőle félni.

Aranyér esetén érdemes oki kezelést igénybe venni, ami jelen esetben nem jelent mást, minthogy a széklet állagát kell befolyásolni. Hígabb, kevésbé bántó székletet lehet elérni a rost dús ételek fogyasztásával, a sok folyadék bevitelével, vagy emésztést segítő élelmiszerek fogyasztásával. Az enyhébb fokozatú aranyeret jól lehet kezelni fürdőkkel és kenőcsökkel, esetleg kúpokkal – ám hogy mit alkalmazunk, azt ne mi magunk, hanem az orvos döntse el! Sok szer kapható vény nélkül is, ám mindenképpen ajánlott előtte szakorvoshoz menni!

Komolyabb esetekben az orvos különféle gyógymódok közül is választhat, lehet gyógyszeres kezelés, injekciózás, vagy akár kisebb műtét is. Utóbbira példa, amikor egy gumigyűrűvel elszorítják a kidudorodó eret, az így elhal és néhány nappal később lelökődik. De ezenkívül lehet lézeresen is roncsolni az eret. A legkomolyabb esetekben műtéttel távolítják el az ereket, létezik egy módszer, amely mindössze 10-15 percet vesz igénybe, és igen gyors gyógyulást ígér. Sajnos, ez utóbbit a biztosítási rendszerünk nem támogatja.

Ha családunkban többen is szenvednek az aranyértől, akkor különösen figyeljünk gyermekünk helyes táplálkozására, ezzel ugyanis megóvhatjuk őt a későbbi kellemetlenségektől. Rendszeres evés, sok folyadék, sok zöldség és gyümölcs (héjastól!), mazsola, mogyoró – ezek a legajánlottabbak a gyereke számára. Ha gondja van a kicsinek a székeléssel, vagy hajlamos a székrekedésre, akkor adjunk neki minél több emésztést gyorstó és segítő ételt és italt, illetve olyan ételeket, amelyek gyorsabb mozgásra késztetik a bélrendszert (joghurt, lekvár, akár egy korty kávé).

És ne hagyjuk se őt, se magunkat elkényelmesedni: a mozgás az egyik legjobb ellenszer!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top