Barátnőtípusok, akiket jobb, ha elkerülünk

2009. 03. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Igaz barátokra lelni nagyon nehéz. Csak az igazán szerencséseknek adatik meg, hogy elsőre megtalálják az igazit. Legtöbbünk esetében azonban igen rögös út vezet a valódi barátok megtalálásához. Vannak azonban olyan „barátnők”, amelyeket nem árt elkerülnünk. 1. A beosztott vagy főnök barátnő Egy egészséges, felnőtt barátságban muszáj, hogy egyensúly legyen a barátok között – mégpedig azért, hogy egyikük se rendelje alá vagy fölé magát a másiknak. Erre azért van szükség, mert mindenki életében adódnak rosszabb időszakok, amikor szüksége van támogatásra. Arról nem is beszélve, hogy az alárendelt fél is nagyot néz, ha bálványozott barátnője egyszer csak összeomlik.

Ha tehát egy barátságban azt tapasztaljuk, hogy alárendelt szerepet kell játszanunk, vagy éppen azt, hogy barátnőnk viselkedik úgy, mintha az asszisztensünk lenne, álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át alaposan: valóban szükségünk van-e egy ilyen emberre a környezetünkben. 2. A karácsonyfa-barátnő Ő az, aki ragaszkodik hozzá, hogy találkozásaink során mindig legyen ott még legalább két ember – akik persze a legutolsó divat szerit vannak öltözve, és a megfelelő mobiltelefonnal és slusszkulccsal demonstrálják a világnak, hogy ők bizony nem akárkik. Az ilyen barátnőnek általában csak a külsőségek számítanak, velünk is csak feldíszíti magát. Beszélgetéseink során biztosak lehetünk benne, hogy sosem lesz szó érzelmekről, családról vagy a természetről. Ha azonban esetleg nem volt időnk tökéletesre szárítanunk hajunkat, számíthatunk rá, hogy nem mulasztja el kellemetlen hangon megjegyezni, hogy igazán kezdhetnénk már valamit a frizuránkkal.

Bizony érdemes néha a felszín alá is nézni, és ha egy barátnőnknél azt tapasztaljuk, hogy egyáltalán nem érdekli velünk kapcsolatban semmi más, csak az, hogy nézünk ki, fontoljuk meg, hogy van-e ennyi felesleges időnk. 3. A terrorista barátnő Nincs kegyelem, ha hív! Összerezzenünk, de mégis engedelmeskedünk: a terrorista barátnőnek ugyanis van egyfajta hipnotikus hatása, és legalább egy olyan tulajdonsága, amivel csapdába ejt minket. De valljuk be, mindezért nagy árat kell fizetnünk. Hiába tervezünk ugyanis, ő bármikor keresztülhúzza számításunkat: ha unatkozik, mi nem élhetjük a saját életünket, mert ő természetesnek veszi, hogy mindig a rendelkezésére állunk. Vele még az sem kizárt, hogy ha már lefoglaltuk a repülőjegyünket, hogy szerelmünkkel egy hétig csak kettesben nevetgéljünk a medenceparton, amikor eláruljuk neki a dátumot, ő egyszerűen csak közli, hogy ő is jön. Mi pedig csak állunk ott és elakad a szavunk, mert nem tudunk neki nemet mondani… Nem árt vigyáznunk az ilyen emberekkel! Egyszer ugyanis az ilyen barátságban eljön az az idő, amikor a többi barátunk felismeri, hogy velünk bizony kockázatos terveket kovácsolni, mert így ők sem fogják megúszni a terrort. Az ilyen barátnő mindig arra biztat, hogy pasikat válasszunk, akik nem vesznek el tőle – ebbe a barátságba ugyanis az igazi konfliktus akkor érkezik, amikor beköszönt életünkbe a szerelem, és terroristán elveszti felettünk hatalmát. 4. A vérszívó barátnő Az is gyakran előfordul, hogy egy barátságban az egyik fél egyfolytában kihasználja a másikat. Nem okvetlenül anyagi értelemben – bár biztos mindenki ismer olyanokat, akiknél véletlenül sosincs pénztárca, és miután az étteremben már kihozták a számlát akkor derül ki, hogy kölcsön kell neki adni, és az is nyilvánvaló, hogy ezt a kölcsönt senki nem adja majd vissza. Azonban sokak számára a barátság érzelmileg is csak egyetlen dolgot jelent: barátnőjük csak akkor jut eszükbe, ha életük valamilyen értelemben kátyúba jutott. Akkor viszont szegény ártatlan barátnőnek nincs választása: bizony nincs kegyelem. Hiába kucorgunk ugyanis meghitten a kanapén szerelmünkkel, a telefon akár este tizenegykor is csöröghet, és minimum félórán keresztül hallgatnunk kell, milyen pokoli volt az ügyintézés, milyen hülye volt a főnök, és a forgalom is kibírhatatlan. Az ilyen barátnőkkel kapcsolatban muszáj betartanunk – akár konfliktusok árán is – egy pár szabályt. Leginkább arra kell figyelnünk, hogy ne vonjunk meg magunktól semmi jót, csak azért, hogy a vérszívónak a kedvére tegyünk. Ha nincs energiánk, vagy nem alkalmas az időpont, ne hagyjuk magunkat – hiszen ő agától sosem fog kegyelmezni.

Ha tehát egy barátságban azt tapasztaljuk, hogy több mint egy éve minden alkalommal mi vagyunk azok, akik szívességet teszünk, és akik hallgatjuk a végeérhetetlen problémaáradatot anélkül, hogy rólunk egyetlen szó esne, ideje észbe kapnunk! A barátnőnk életében ugyanis nem jutott más szerep nekünk, mint a lelki szemetesládáé. Ha van hozzá kedvünk és energiánk, lelkünk rajta, de ne számítsunk rá, hogy mi is sorra kerülünk egyszer! 5. A barátnő, aki a hátunkon akar felmászni az uborkafára Létezik az a fajta barátnő, akit, ha nincs kellő gyakorlatunk, elég nehéz elsőre felismerni. Az ő komiszsága ugyanis csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha már eltűnt az életünkből. Ő az aki, kezdetben igazi tündér, minden olyan vele, mint a mesében, életünk minden rezdülésében szerepel, az összes barátnőnkkel azonnal telefonszámot cserél, rögtön bérletet vált a pasink edzőtermébe, anyukánktól elkéri a sütirecepteket – egy idő után csak azt vesszük észre, hogy már a mi életünket éli, és mi már egy kicsit kezdünk is kiszorulni belőle. Ezzel a barátnővel a legrosszabb is előfordulhat: eljöhet a nap, amikor a pasink megkér, hogy legyünk szívesek és költözzünk ki, mert beleszeretett a barátnőnkbe.

Ügyeljünk az egyensúlyra: igyekezzünk csak annyira beengedni barátnőnket az életünkbe, amennyire ő is beenged minket az övébe. Ha pedig úgy érezzük, hogy a terhünkre van, gyorsan kapcsoljunk, és tegyük meg a kellő lépéseket.


Szerző

donna.hu



Scroll to Top