Bizonyíték a vámpírok létezésére! - fotóval

2011. 06. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Galaxisunkban tényleg léteznek vámpírok, és erre az űrkutatók megtalálták a bizonyítékot is. Vannak ugyanis olyan csillagok, amelyek hidrogént szívnak el társaiktól, és ezzel tartják magukat „fiatalon”. Ezek a csillagok forróbbak társaiknál és fényük kékebb.

 Fotó: ESA/NASA  

A kutatók régóta gyanítják, hogy ilyen lehetséges, de most konkrétan meg is találták ezeket az „űrkannibálokat”. A NASA csillagászai a Hubble teleszkóp segítségével 42 darab szokatlanul kék csillagot találtak, amelyek jóval fiatalabbnak tűntek a környező napoknál. Ezek többsége szerintük vámpírcsillag, ami szomszédai „tüzelőanyagát” szívja el és ebből tartja fiatalon magát. Felfedezőik „kék kóborlónak” nevezték el ezeket a csillagokat.

A kannibál csillagok általában sűrű csillaghalmazokban találhatóak, ahol sok alkalmuk adódik elszippantani a szükséges hidrogént környezetükből. „Még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogyan alakulnak ki a kék kóborlók.” – nyilatkozta a kutatásban résztvevő Will Clarkson professzor. A NASA tudósa kijelentette, hogy a vámpír csillagok megtalálása még csak az első lépés, és a kutatások tovább folytatódnak.

 ESA/NASA és G. Bacon/STScI  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top