Bölcsőde és óvoda a jogszabályok hálójában

2008. 08. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lássuk akkor először, mit is mond a szabályozás a bölcsődékről.

A bölcsőde olyan szolgáltató intézmény, amely alaptevékenysége keretében napközbeni ellátást nyújt a gyermekek számára. A legfontosabb feladata, hogy az életkori sajátosságokat figyelembe véve gondoskodjon a három éven aluli gyermekek gondozásáról és neveléséről, valamint elősegítse testi-szellemi fejlődésüket. A bölcsőde vállalhatja a 6 éven aluli fogyatékos gyermekek korai fejlesztését, gondozását, fejlesztő felkészítését is. A gyerkőc ide húszhetes korától a harmadik életévének a betöltéséig járhat ide.

 

A szülő vagy a törvényes képviselője kérheti, hogy gyerekét felvegyék az intézménybe. Igénybevétele önkéntes, tehát nem kell beadnunk a gyerekünket, ha még szeretnénk vele tölteni az első éveket. Ám azoknak, akiknek, muszáj dolgozniuk, nagy segítség lehet a bölcsőde szolgáltatása. A felvételi kérelemhez csatolni kell a házi gyermekorvos vagy a háziorvos igazolását arról, hogy a gyermek egészségi állapota alapján alkalmas a bölcsődei gondozásra, mert ha valamilyen fertőző betegségben szenved a gyermek, nem járhat bölcsödébe.

Akik bekerülnek, azok választhatnak napi, illetve heti gondozást. A napi azt jelent, hogy anyuci vagy apuci a nap végén hazaviszi a gyerkőcöt, míg a heti, vagyis az öt napos ellátás során a pici benn marad. Ez akkor lehetséges, ha a család szociális helyzete miatt nem tudná biztosítani a gyerek egészséges lelki és testi fejlődését. A bölcsőde az alapellátáson felül biztosíthat még különböző programokat. Ilyen lehet a játszócsoport, a gyerekhotel, időszakos gyerekfelügyelet, vagy az egyéb gyereknevelést elősegítő szolgáltatások. A játszócsoportban a gyermek és a szülő közös játéklehetőségét lehet megteremteni, valamint szakképzett gondozónő segítségével a – bölcsődébe nem járó – gyermek felügyeletét lehet biztosítani.

Az időszakos gyermekfelügyelet szintén a bölcsődébe nem járó gyerekek ellátását szolgálja, a szülő által igényelt alkalommal és időtartamban. Ez az ellátás biztosítható kifejezetten erre a célra létrehozott játszócsoportban vagy a normál bölcsődei csoportban is, ha ott üres férőhely található.

A 24 órás folyamatos ellátást biztosító gyermekhotelben, pedig azok helyezhetők el, akikről a szüleik elfoglaltságuk miatt átmenetileg nem tudnak gondoskodni. Az ellátást hétvégén és ünnepnapokon is igénybe lehet venni, de annak időtartama egy alkalommal a tizenöt napot nem haladhatja meg.

A bölcsődei ellátást a gyermek három éves koráig lehet igénybe venni, ezért az ellátás megszűnik a bölcsődei nevelési év végén, azaz augusztus 31-én, ha a gyermek a harmadik életévét már betöltötte. Előfordulhat, hogy a bölcsőde orvosa a harmadik életév betöltését követően még nem javasolja az óvodai jelentkezést, mert a gyermek a testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre. Ebben az esetben a gyermek a negyedik életév betöltését követő augusztus 31.-ig járhat a bölcsődébe.

De most lépjünk át a bölcsiből, az óvodába. Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik az óvodába a gyermek a harmadik életévének betöltése után vehető fel. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki köteles óvodába járni, ha annak lakóhelye, tartózkodási helye az óvoda körzetében található. A kötelező felvételt biztosító óvoda – ha a gyermek betöltötte a harmadik életévét –, nem tagadhatja meg a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, illetve annak a gyermeknek a felvételét, aki jogosult a napközbeni ellátásra, vagy felvételét a gyámhatóság kezdeményezte.

Az óvodai felvételt követően az óvodavezető - a szülők és az óvodapedagógusok véleményét figyelembe véve - dönt a gyerekek csoportba történő beosztásáról. Az óvodai ellátás a gyermekek neveléséhez szükséges teljes óvodai napot magába foglaló foglalkozások keretében zajlik. A foglalkozások során a gyermeknek joga van a biztonságos és egészséges környezethez, valamint ahhoz, hogy az óvodában eltöltött időt az életkoruknak és fejlettségüknek megfelelő pihenőidő, szabadidő, testmozgás, továbbá étkezési lehetőségek biztosításával szervezzék meg.

Az óvodai ellátások közül ingyenesen lehet igénybe venni az óvodai foglalkozásokat, szükség esetén a logopédiai, dyslexia-megelőző foglalkozásokat, és a sajátos nevelési igényű gyermekeknek szervezett napi két órás felzárkóztató programokat. Nem kell térítési díjat fizetni a rendszeres egészségügyi felügyeletért, valamint a szolgáltatások igénybevételekor az óvoda létesítményeinek és eszközeinek használatáért sem. Nem vonatkozik ez a szabály a nem helyi önkormányzat, illetve nem állami szerv által fenntartott óvodákra, ahol az elhelyezésen kívül egyéb címen is díjat kérhetnek.

A gyermekek napközbeni ellátását biztosító helyi önkormányzat, illetve állami szerv által fenntartott óvoda az alapellátásként nyújtott szolgáltatások közül csak a gyermekétkeztetés igénybevételéért kérhet térítési díjat. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek után az intézményi étkezési térítési díj 100 %-át kedvezményként kell biztosítani. Ez tehát az óvoda jogi szabályozása. Vajon fedi ez a valóságot? Ezt bizony sok szülő tudná vitatni. De legalább a jogi szabályozás megvan.

Következő cikkeinkben a valóságot is megpiszkáljuk majd egy kicsit:

$$1174$$

$$1259$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top