Ellepték a csontvázak a kifutókat!

2011. 02. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A London Fashion Weeken ismét találkozhattunk az anorexiás modellek mintapéldányaival, szinte szellemek lebegtek végig a kifutón. Maria Grachvogel divattervező azért nem tudta bemutatni néhány ruháját, mert nem talált megfelelő méretű modellt hozzá. Mark Fast tervező ruháit Martyna Budna mutatta be, akinek vállcsontjai szinte kifúrták a bőrét és jól látszódtak a bordái is. Meddig lehet elmenni?

A divatvilág megőrül Chloe Memisevicért, aki a legutóbbi Mary Katrantzou bemutatón vonult végig a kifutón. A modell betegesen vékony, tényleg úgy nézett ki, mintha egy élőhalott ment volna végig a széksorok között. Marc Jacobs arca, a 181 centiméter magas modell dereka 55 centiméter, csípője pedig csak 86 centi. Ezekkel az értékekkel természetesen már betegesnek mondható, első ránézésre is láthatjuk, de ha a BMI értékét nézzük (ez a magasság, a súly és az életkor arányából kiszámolt testtömegindex), az is csak 15, ami a normálisnál sokkal alacsonyabb. Ha belegondolunk abba, meddig mehet még el a divat az anorexiás modellek gyártásában, nagyon szomorúnak látjuk a jövőt. Hiába az elmúlt évek kezdeményezései, a kifutókat ellepik a madárcsontú, önsanyargató modellek.

Ezek a lányok később bizony súlyos egészségügyi problémákkal nézhetnek farkasszemet, hiszen nagy esélyük van korai csontritkulásra, szív- és érrendszeri betegségek is gyakrabban alakulnak ki, de a következmények sora beláthatatlan.

A hétvégén felvonuló modellek közül többen mutatták a kóros soványság jeleit. Antonio Berardi egyik modellje szó szerint csont és bőr volt, lábai szinte pálcika vékonyságúra fogytak. Hannah Hardy pedig a Liz Jones bemutatón döbbentette meg a közönséget kiálló csípőcsontjaival. Sok ügynökség tiltakozik az ellen, hogy a modellek halálra éheztessék magukat, ám amikor segíteni kellene, mindenki elfordul. A legutóbbi eset Natalia Vodianovával esett meg. A Calvin Klein arca sírvafakadt, amikor közölték vele, ha nem fogy le elég gyorsan, jó pár szerződést elbukhat.

Sajnos manapság nem az egészséges a divat a divatszakmában, bármennyire ezt szajkózzák az új kampányok. Amíg a kifutókon hasonló csontsovány lányokat látunk felvonulni és amíg a weboldalak tele vannak anorexiára buzdító oldalakkal és lányokkal, akik fórumokon okítják ki egymást, hogy hogyan éhezzenek, addig nem látjuk az esélyt a változásra. Tényleg meg kell halnia még egy modellnek, hogy a divat felkapja a fejét?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top