Előzzük meg a vesekövet!

2010. 12. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyakran egyáltalán nem tudjuk, hogy mennyire függ az egészségünk az étkezési és az ivási szokásainktól. Aki hibát követ el, vagy túl gyakran következetlen, lehet hogy drágán kell megfizessen érte. A tudatos táplálkozással sok mindent megelőzhetünk. Megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásával pedig akár a vesekő kialakulását is meggátolhatjuk.

A szénsavmentes ásványvíz például gyógyítja a hólyagproblémákat.

Gyakran egyáltalán nem tudjuk, hogy mennyire függ az egészségünk az étkezési és az ivási szokásainktól. Aki hibát követ el, vagy túl gyakran következetlen, lehet, hogy drágán kell megfizessen érte. A tudatos táplálkozással sok mindent megelőzhetünk. Megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásával pedig akár a vesekő kialakulását is meggátolhatjuk.

A vesekövek észrevétlenül képződnek, ha egyszer már vannak, akkor pokoli fájdalmat tudnak okozni. A húgyhólyagban és az elvezető húgyvezetékekben lévő lerakódásokból képződnek, a vizelet alkotórészeiből jönnek létre: kalciumsókból, húgysavból, magnézium-ammónium-foszfátból, és cystinből. Ezek a kristályok a szűkebb helyeken fennakadnak, és kólikaszerű erős fájdalmakat okoznak. A kis vesekövek maximum 6 mm átmérőig még természetes módon eltávozhatnak. Ennél nagyobbaknál már gyógyszerekre vagy összpontosított rezgésekre, operációra, a kő egyéb módon történő eltávolítására van szükség. Természetesen jobb, ha a vesekő képződését vagy eltávolítását egészséges házi szerekkel akadályozzuk meg.

 Vesekövek  

Az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

Egy egészséges embernek naponta két és fél liter vizeletet kellene kiválasztania. Ehhez innunk kell. Legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet, forrásvizet, csapvizet vagy ízesítetlen gyógyteát iszunk. Együnk lehetőleg kalciumban gazdag élelmiszereket, azért, hogy a kőképződést elősegítő oxalatot a bélben megkössük.

A következő élelmiszereket mellőznünk kellene, vagy legalább is ritkán kellene fogyasztanunk: Rebarbara, mángold, eper, rübe (ez egy vörösrépa féle), csokoládé, fekete tea, kóla. Ahhoz, hogy a cystin kövek képződését meg tudjuk gátolni, naponta három liter vizet kellene innunk.

Friss tarackot forrázzunk le, hagyjuk állni tíz percig, hűtsük le, és igyuk lassan. Ez segít a veseköveket kiöblíteni.

Igyunk naponta két csésze kukorica teát, ez megakadályozza a kőképződést, és vízhajtó hatása is van. Készítsünk teát hibiszkuszból, igyunk ebből is két csészével. Próbáljunk meg olyan keveset aludni az oldalunkon, amennyit csak lehet. Forrázzunk le egy evőkanál nyírfalevelet negyed liter vízzel, hagyjuk ázni, szűrjük le, és igyuk meg. Egy hónapon át három csészével kellene innunk ebből naponta. Vegyünk naponta ülőfürdőt, melyhez adjunk tengerparti iringó gyökereket. Esténként igyunk fél liter fehér sört. Hetente legalább háromszor együnk rizst, ez vízhajtó hatású. Végezzünk háromhetes kúrát bodzaszörppel, ebből 5 centet igyunk naponta. Igyunk naponta két csésze rozmaring teát. Rágjunk el naponta 3-5 db borókabogyót. Együnk frissen reszelt tormát. Az édeskömény teaként, vagy zöldségként is segíti a vízhajtást.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top