Eperkehely

2010. 05. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók:

A tésztához: 17,5 dkg liszt 3 dkg porcukor 10 dkg kemény vaj 1 tojás 2 ek. hideg víz 7,5 cm átmérőjű pogácsaszaggató 12 lyukú muffinsütő vagy kosárkaforma

A citromkrémhez: 2 tojás 5 dkg vaj 1 citrom 7,5 dkg porcukor 1 dl tejszín

Díszítés: 30 dkg apró eper

 

Elkészítés:

Összegyúrjuk a tésztához valókat, majd 10 percig hűtőben pihentetjük.

A tésztát gyúródeszkán 30 cm átmérőjű és 3mm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk a köröket és a muffinsütő mélyedéseibe tesszük. Szurkáljuk meg egy villával, tegyük előmelegített sütőbe és 10-12 perc alatt 180°C fokon készre sütjük.

A ciromkrémhez a tojásokat üssük fel, csorgassuk egy tűzálló edénybe, majd villával verjük fel, szórjuk bele a porcukrot, a citromot facsarjuk ki és a sárga héját reszeljük le. Add a citrom levét és a héját a tojásos masszához és tedd hozzá a vajat is. Vízgőz fölé tesszük egy hőálló tálban és kevergetve addig hagyjuk a gőz fölött, amíg a massza be nem sűrűsödik.

Ha kihűlt a krém, hozzáadunk 1 ek. tejszínt, a többit felverjük habbá és ezt is hozzákeverjük. A kelyhek alját megkenjük 2 ek. vízzel hígított lekvárral. (ribizli, málna, eper, meggy) Ezután rakjuk a citromkrémet a kelyhekbe, a közepébe 1 egész szem eper, a többit félbevágva rendezgessük az egész eper körül. Tejszínhabbal díszíthetjük.

Jó étvágyat!

Köszönjük szépen Debreceni Tibornénak, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mail címre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top