Eszik az óvodás

2010. 02. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az óvodás imád főzni, akár kislány, akár kisfiú. Vonjuk be egyre többször az ételkészítésbe. Nyugodtan kérjük meg, hogy mossa meg a paradicsomot, hozza ide a hagymát, fejtse ki a borsót, keverje a süteményhez szükséges krémet.

Gyermekünk mellett rágjunk meg minden falatot jó alaposan, legalább 50-szer, ezt ő is utánozni fogja.

Beszélgessünk vele az ételeinkről. Arról, hogy éppen mit eszünk, és az honnan származik, kik termesztik. Beszélgessünk vele az egészséges ételekről, és arról is, hogy melyek azok az ételek, amitől ő nagy és erős lesz. Minél több érdekességet tudunk mesélni neki egy ételről, annál jobban fogja szeretni, és annál többet fog tanulni étkezés közben mindenről. Például arról, hogy a teában a méz honnan származik? A méhecskék hogyan gyűjtik a mézet, és hogyan kerül az üvegbe, mi az, hogy pergetni? Mi az, hogy virágpor? Stb.

Tegyünk minél több színt az asztalra, hogy vonzó legyen. Pl. tehetünk a kisgyermek tányérjára reggelinél egy szelet retket, egy szelet zöldpaprikát, egy szelet paradicsomot. Vagy csak egy szelet narancsot.

Inkább kis adagokban tálaljunk neki, ha éhes marad, akkor kérhet még. A túl nagy adag étel elijeszti a gyermeket.

Mindig ugyanabban az időben étkezzünk, így tanulja meg a kisgyermek a rendszert, és a fegyelmet. Mindig tudja, mikor van reggeli, ebéd, és vacsora. Ha ezt sikerül megszoktatni vele, akkor rendszerető felnőtt válik belőle.

Engedjük, hogy a gyermek választhasson, ezért legalább kétféle étellel kínáljuk, ha van erre lehetőségünk. Hadd döntse el ő, hogy mit akar enni.

Nagyon jó dolog az is, ha mulatságos ételeket teszünk elé, erre főként tízórainál és uzsonnánál van lehetőségünk.

Igyekezzünk nyugalmat varázsolni az étkezések alatt. Ne szóljon hangosan sem rádió, sem televízió. Ne kiabáljunk, ha a gyermek véletlenül kiönti a teát, vagy leejti a kiskanalat, és ne szidjuk meg azért, ha nem eszik meg mindent.

Az óvodásnak is vágjuk fel a virslit, vegyük ki a halból a szálkát, magozzuk ki a meggyet.

Csak akkor tálaljunk az óvodásnak is, ha már rendesen ül az asztalnál.

Ne adjunk szénsavas üdítőitalt a kisgyermeknek. A cukorral telített üdítőitalok eltömik. Az ilyen italokat fogyasztó gyermekek gyakrabban híznak el, a foguk is gyorsabban romlik.

Lehetőség szerint otthon se legyen szénsavas üdítő. Ne vegyünk az óvodásnak akkor sem szénsavas üdítőt, ha a szabadban vagyunk. Inkább vegyünk neki egy üveg szénsavmentes ásványvizet, vagy egy doboz tejet.

Mutassunk neki jó példát, és mi is inkább vizet, tejet, vagy ásványvizet igyunk.

A gyümölcslevet is hígíthatjuk vízzel, így kitűnő üdítő ital válhat belőle.

- Németh Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top