Fiú vagyok vagy lány? 1.

2008. 11. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyértelműnek tűnik számunkra, hogy akinek férfi teste van, az férfi, akinek női, az nő. Ám az orvostudomány és a pszichológia egyre több olyan esetről számol be, amikor egyáltalán nem egyértelmű, milyen nemű is az illető. Nem különcködő, erkölcsileg sérült vagy bűnös emberekről beszélnek, hanem például olyanokról, akik női testben élnek, ám kromoszómáik alapján férfiak! Nem véletlen, hogy az olimpiákon végeznek már ilyen szűréseket, mert több női bajnokról kiderült, hogy valójában férfi – holott erről maga az érintett sportoló sem tudott! Még bonyolultabb a helyzet, ha a lelki vonatkozásokat is figyelembe vesszük, vagyis, hogy ki milyen neműnek érzi magát.

Mára világossá vált, hogy rengeteg ilyen ember él a világon, számuk olyan nagy, hogy egyre inkább el kell fogadni ezt az állapotot. Ám a hagyományok és az előítéletek még élnek, és a legtöbb embernek az első reakciója velük szemben az elítélés, lenézés. Nézzünk végig néhány csoportot, hogy jobban megérthessük ezt a világot!

Transzszexuális az az ember, aki úgy érzi, hogy valójában testével ellentétes nemű. Magyarán: ha fizikailag férfi, akkor ő nőnek érzi magát, illetve fordítva. Férfi test, de női lélek, vagy női test és férfi lélek. Melyik a fontosabb: a test vagy a lélek? Melyiknek higgyen maga a transzszexuális, és melyiknek higgyünk mi?

Ezek a személyek lehetnek homoszexuálisak, biszexuálisak és heteroszexuálisak is, ugyanis a szexuális identitás (milyen neműnek érzi és vallja magát) nem azonos a szexuális orientációval (milyen nemű emberek váltanak ki szexuális vágyakat). Bár nem olyan egyszerű megállapítani, hogy ebben az esetben mit, minek nevezünk! Ha egy személy, aki férfi testileg, de identitását tekintve nő, vagyis nőnek érzi magát, és a férfiakhoz vonzódik, az értelemszerűen heteroszexuális, hiszen az ellentétes neműeket szereti. Ha viszont valaki, aki férfi testben női identitással a nőkhöz vonzódik, az homoszexuális. Bonyolult kérdés…

A transzszexuális ember úgy érzi, hogy a természet tévedéseként született fizikai nemével ellentétes identitással. Próbálja helyre hozni ezt a tévedést, akár stílusbeli átalakulással, vagy testi változással, esetleg hormonkezeléssel, átoperálással. Többségük boldogabb lesz neme megváltoztatásával, ám a társadalmi előítéletekkel nehéz szembe nézni, illetve a csökkenő szexuális képesség is eredménye lehet egy ilyen átalakulásnak. Olyan is akad, aki nem végezteti el a nemiszerv-átalakító műtétet, de minden más tekintetben nőiessé formálja a testét, őket hívjuk „hímnőnek”, idegen szóval shemale-nek.

A transzvesztitákról valószínűleg sokkal több embernek van konkrét elképzelése. Olyan személyek, aki örömüket lelik abban, hogy a másik nem ruháiba öltöznek, és ekkor úgy is viselkednek, mint az ellentétes nem tagjai. Általában nem homoszexuálisok, hiszen ha leveszik az ellentétes nem ruháit, akkor saját nemük identitása szerint élnek, és a legtöbb esetben az ellenkező nemhez vonzódnak. Transzvesztiták között vannak nők is, de többségük férfi.

A transzvesztita nőknek nincs nehéz helyzetük, hiszen teljesen elfogadott, hogy egy nő fiús módon öltözködjön. Ezzel szemben a férfiak! A szoknyás férfi szinte mindenkiből a megvetést és a nevetést váltja ki. Éppen ezért akadnak köztük szép számmal olyanok, akik nem vállalják fel „másságukat”, és csak otthon öltöznek be nőnek, esetleg valamilyen szexuális tevékenységhez kötődik a beöltözősdi: szexhez vagy maszturbációhoz. Mások ezt egyáltalán nem titkolják, nyilvánosság elé tárják tevékenységüket, például színpadra állnak nőimitátorként, igaz ez hazánkban nem nagy divat, ám például Ausztráliában teljesen elfogadott.

Transzvesztiták számára rendeznek már szépségversenyeket is 1998 óta, komoly nyereményekkel. A résztvevők mégsem kizárólag a pénzért és egyéb juttatásokért indulnak a versenyen, hanem azért, hogy felhívják a társadalom figyelmét arra, hogy őket is megilleti ugyanaz a bánásmód és ugyanazok a lehetőségek, mint a társadalom bármely más tagját: pusztán azért mert van egy speciális öltözködési szokásuk, késztetésük, ők még semmivel sem érnek kevesebbet másoknál.

Régebben hermafroditáknak hívták, de ma már divatosabb interszexuálisnak nevezni azokat az embereket, akiknek testén női és férfi jegyek is megtalálhatóak. Nem dönthető el róluk egyértelműen, hogy milyen neműek is valójában. Létezik rejtett formája is, amikor maga a személy sem tud különös állapotáról. Egy amerikai professzor szerint száz emberből biztosan akad egy-két hermafrodita, szóval a dolog egyáltalán nem annyira ritka – akár a szomszédunk is lehet –, nem kell úgy tekinteni ezekre az emberekre, mintha egy másik bolygóról jöttek volna!

A következő részben bővebben foglalkozunk a hermafroditákkal, honnan ered az elnevezés, egyes korok és kultúrák hogyan birkóztak meg a másság efféle  megnyilvánulásával.

Kapcsolódó anyagok:

$$1841$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top