Ha gennyesedést találunk a kisgyermeken

2010. 03. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenek előtt tudnunk kell azt, hogy fertőző betegség is megjelenhet gennyesedésnek látszó formában. Így különösen elfertőzött esetben a bárányhimlő is hasonlít néha a gennyesedéshez.

Gyakran találhatunk közösségbe járó gyermekeken napjainkban is gennyes felületű, majd pörkösödő kiütéseket, különösen az arcon, az orr, a fül, a szájacska körül.

A szőrtüszőgyulladás jele a szőr, vagy pihe tövében található kis sárga, gennyes felületű hólyagocska.

A verejtékmirigy gyulladás főleg már nagyobb gyermekeken, elsősorban a hónaljárokban szokott jelentkezni. A hónaljárokban keletkező kékesvörös, bőrrel takart göböt szőrteleníteni kell, majd az egész területet fedjük le steril gézzel. Mindenképpen mutassuk meg bőrgyógyásznak.

Egy esetleges tályog felett a bőr feszes, piros, nem minden esetben találunk duzzanatot. A későbbiekben a tályog beolvadása során, a bőr megpuhul, alatta szinte folyadékot lehet érezni.

A beteg testrészt igyekezzünk nyugalomba helyezni, majd fedjük le steril gézzel a területet és sürgősen vigyük a gyermeket sebészhez.

Elgennyesedhet korábbi seb, műtéti heg s és a csípések helye is. Ilyen esetben segíthet a párakötés, de a legjobb idejekorán orvos tanácsát kérni.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top