Hamuszürke világvége

2010. 03. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Talán soha nem volt égetőbb a kérdés a világ számára: hogyan tovább, ha nincs tovább? A természet önpusztító játékba kezdett, kiszámíthatatlan gyorsasággal követik egymást a katasztrófák. Mi jön ezután? Mi lesz, mikor az ég visszahívja magához teremtményeit, és mi itt maradunk a szürke, hangtalan világban? Meddig képes az ember túlélni? Egyáltalán érdemes-e? Ha maga a megelevenedett pokol vesz majd körül minket, képesek leszünk-e emberek maradni?

 

Kérdések, melyekre még a könyvével Pulitzer-díjat nyert Cormac McCharty sem tudja a választ. De nem is célja, hogy megoldást találjon. Csak kérdez és (el)gondolkodtat. Elemi erejű írásait sokan próféciának vélik. A jelenben alkot, de a jövőt festi meg drámai szavaival.

Legfrissebb műve, Az út, egy utópia, mely túlvezet a világvégén.

Nem tudjuk, mi történt, csak egy bizonyos: túl vagyunk az apokalipszisen. A világot selyemszerű hamu borítja. Mostantól csak fekete és fehér, jó és rossz létezik, nincs köztes állapot. Hogy hova állunk, az csak rajtunk múlik, de a döntés pokoli nehéz.

Apa és fia küzd a túlélésért, miközben mindketten tudják, igazi megváltás lenne a halál. Az apa kezében ott a megoldás, jegy a másvilágra: a két utolsó golyó a tárban. Élelmet szerezni egyre nehezebb, tüdejét pedig végzetes kór emészti, mégse képes megtenni. Ha ő el is megy, a fiúnak élnie kell! Tovább kell hordoznia szívében a tüzet!

Haladnak dél felé, keresik egy letűnt világ utolsó darabjait. Legnagyobb ellenségük a bizonytalanság és rettegés. Soha sem tudhatod, ki az, aki szembejön: barát vagy ellenség. Ahogy azt sem, mi lesz, ha elfogy az a néhány konzerv, vagy az út, ami még életben tartja őket.

Hogy letehetetlen lenne? Nem mondhatnám. Sőt! Muszáj néha letenni. Ki kell nézni az ablakon, bele a szikrázó napsütésbe. Érezni kell, hogy az élet (még) nem ennyire reménytelen. Különben hajlamosak lennénk mindezt elhinni, és dideregve gubbasztanánk a hideg sötétben. Inkább abban bízom, hogy a világ, melyet Cormac McCarthy Az út című regényében leír, sohasem fog eljönni.

A már számos díjat bezsebelt írót a kritikusok a világ egyik legfontosabb szerzőjeként tartják számon. Az ő neve fémjelzi a Nem vénnek való vidék című művet is, melyből a Coen testvérek méltán népszerű, négy Oscart kiérdemelt filmadaptációja készült. Az út című regényt John Hillcoat álmodta vászonra, Amerikában már játszották, Magyarországon május 6-ra várható a premier. A filmelőzetesből kiderül, a rendező kegyetlen realizmussal ábrázolja a valóságot, de addig is, amíg erre várunk, érdemes a könyvet kézbe venni, hiszen mégiscsak ez az eredeti.

A könyvből készült film május elején érkezik a mozikba Viggo Mortensen főszereplésével. 

-KR-

A kötet a book.hu oldalán 15% kedvezménnyel megvárásolható ITT!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top