Illene, hogy tudjunk ajándékozni!

2009. 12. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A megfelelő ajándék kiválasztásához kreativitás is kell, valamint, hogy ismerjük a jól az illetőt, akit meg akarunk lepni. Sokan az árakat figyelik, mert nem akarnak alul maradni másoktól, ezért mindenből a legnagyobbat, és a legdrágábbat választják. A megfelelő ajándék kiválasztásánál legyünk körültekintőek, és az lebegjen a szemünk előtt, hogy valóban örömet okozzunk a másiknak, ne csupán az ár számítson!

Mielőtt belekezdünk a karácsonyi rohamba, gondoljuk végig, hogy kinek mit szeretnénk venni, milyen összeget szánunk minderre, esetleg készítsünk egy listát a teendőinkről. Fontos, hogy átgondoljuk: kivel milyen kapcsolatban állunk, hiszen nyilván a hozzánk közelálló rokonaink ajándékára több időt, és pénzt szánunk, mint a távolabbi ismerősökéire, ha egyáltalán érdemes mindenkinek vásárolni. Találjunk valamilyen kapcsolatot az ajándék és a megajándékozandó személy között, vagyis ne vegyünk egy kopasz embernek sampont, vagy hajzselét, inkább egy szakácskönyvet, ha tudjuk, hogy otthonosan mozog a konyhában.

Ruhát, és fehérneműt csak a közeli hozzátartozóinknak vásároljunk, bár lehet, hogy karácsonykor nem ez a legjobb ötlet. Férfi nőnek csak akkor vegyen ékszert, ha közelebbi kapcsolatban állnak egymással, vagyis barátnőnek, feleségnek szabad – és kifejezetten jó ajándék – az illem szerint. Nő is csak valamilyen „semleges” ajándékkal lepje a távolabbi férfi ismerőseit, vagyis például könyvvel, tollal, nyakkendővel stb. Így senkit sem hozunk zavarba, de mi is olyat tudunk a másiknak adni, ami nemcsak mutatós, hasznos is.

Az ajándékról feltétlenül távolítsuk el az árcédulát, de a blokkot őrizzük meg, hátha ki kell cserélni az adott terméket. Ezután szépen, ízlésesen csomagoljuk be az ajándékot, vagy ha nincs erre időnk, vagy ha nem vagyunk olyan jók ebben, akkor csomagoltassuk be ott, ahol vásároltunk. Ajándékkártyával, vagy saját magunk készített képeslappal még különlegesebbé tehetjük a csomagolást, és így még véletlenül sem tudjuk összecserélni azokat.

Ha nincs jobb ötletünk, akkor kedveskedhetünk ajándékutalvánnyal is, viszont ne minden alkalommal éljünk ezzel a lehetőséggel. A legilletlenebb dolog, ha a kapott ajándékot másnak továbbadjuk szintén ilyen célból, ráadásul ha ez kiderül, még kellemetlenségünk is adódhat ebből.

Az ajándékozásnál mindent azonnal bontsunk ki, amint azt a másik fél átnyújtotta. Természetesen ez az illemszabály nemcsak a karácsonyi ajándékokra igaz, hiszen egy szülinap alkalmával sincsen neveletlenebb dolog annál, mint amikor az ünnepelt megköszönve elteszi az ajándékot, de nem is nézi meg, hogy mit kapott. Akkor se éreztessük a másikkal csalódottságunkat, ha a kapott meglepetés haszontalan, vagy van már otthon belőle három. A legjobban az tudja elvenni az ember kedvét az egésztől, ha állunk a fa alatt a kibontott ajándékkal mosolyogva, ám az ajándékozó legyintve hozzáteszi, hogy „Már nem tudtam mit kitalálni, nem volt jobb ötletem…”

Ha mindennel készen vagyunk, és végre eljött a várva-várt Szenteste, akkor ízlésesen helyezzük el a fa alá az ajándékokat, és már csak annyi a teendőnk, hogy mindent őszinte örömmel, és kedves mosollyal adjunk át, és ugyanígy reagáljunk a kapott meglepetésekre, bármi is legyen a csomagban.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top