Illene, hogy tudjunk telefonálni!

2009. 11. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az illem szerint ne telefonáljunk kora reggel, vagy este túl késői időpontban, bár nem tudhatjuk, hogy a másik fél mikor kel, fekszik, vagy éppen mivel foglalatoskodik. Hangosan, és érthetően beszéljünk, ne kiabáljunk, ne legyünk agresszívak, vagy gorombák. Mielőtt bizalmas infókat akarunk megosztani a vonal túlsó végén lévővel, győződjünk meg arról, hogy senki nem hallja a beszélgetésünket, viszont a másik oldalról nézve nagyon illetlen hallgatózni.

Senkit ne keressünk a munkahelyén magánügyben, kivéve, ha halaszthatatlan, vagy sürgős mondandónk van, gondoljunk arra, hogy kínos lehet ismerősünknek, hogy a kollegái előtt kell személyes dolgokról beszélnie. Nem illik jelentéktelen dolgokkal zargatni másokat, bár vannak olyanok, akik mindenféle ok nélkül hívogatják párjukat, csak azért, hogy megkérdezzék él-e még.

Lehetőleg ne telefonon kérjünk szívességet, nyilvánítsuk ki hálánkat, vagy fejezzük ki részvétünket. Beteg barátunknak viszont jól eshet, ha nem az ágya felett sajnálkozunk, hanem telefonon érdeklődünk a hogyléte felől.

Illetlenség időhiány miatt rácsörögni valakire, hogy felköszöntsük, bár ha tudjuk, hogy nem fogunk aznap találkozni az ünnepelttel, akkor nyugodtan lehet küldeni neki egy kedves üzenetet, melyben azt is megírjuk, hogy melyik nap fogjuk őt személyesen felköszönteni. Viszont manapság már nyugodtan közölhetünk telefonon egy baráti meghívást.

Már vannak olyan vezetékes telefonok is, melyik kijelzik a hívó számát, de ettől függetlenül mindig köszönni kell, majd bemutatkozni. Ha ismerősünket hívjuk, és neki jelzi a mobilja, hogy mi keressük, akkor is köszönjünk, és csak utána kezdjünk bele mondanivalónkba. Kérdezzük meg, hogy nem zavarunk-e, és ajánljuk fel, hogy más időpontban újrahívjuk, ha most éppen nem alkalmas. Előfordulhat, hogy megszakad a vonal, ilyen esetben az tárcsázzon újra, aki az első alkalommal kezdeményezte a hívást. A beszélgetést a hívó fél fejezze be, vagy ha férfi telefonál nőnek, akkor a nőnek kell pontot tennie, és udvariasan elbúcsúznia.

Ha rosszul tárcsáztunk, más vette fel a telefont, mint akire számítottunk, és meglepetésünkben nem tudunk szinte szólni sem, akkor is próbáljunk meg elnézést kérni a zavarásért. Fordított eset is előfordulhat, hiszen még manapság is vannak „telefonbetyárok”, akiknek szórakozás az ilyen tréfa, ilyenkor udvariasan közöljük, hogy hagyjon minket békén.

Vendégségben ne álljunk le telefonon hosszan cseverészni, de ebben az esetben nekünk kell felajánlani, hogy visszahívjuk őt, mihelyt végeztünk. Mobilunkat kapcsoljuk ki kórházban, színházban, templomban, moziban, hangversenyen, és minden olyan helyen, ahol bizonyos gépek működését zavarhatják a rádióhullámok.

Szinte természetesnek vesszük, hogy az életünk részévé váltak a „távrecsegők”, sokan már el sem tudják nélkülük képzelni az életüket, de nemcsak arra kell figyelni, hogy a felesleges, sokszor tartalmatlan locsogás nem kétfillérbe kerül, hanem pár alapvető illemszabályra is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top