Ki kicsoda? Bálint vagy Valentin?

2009. 02. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Egyet leszögezhetünk, Bálint és Valentin ugyannak a névnek a magyar és külföldi változata, de hogy ki volt az első híres Bálint, akinek a tiszteletére ünneppé avatták ezt a napot, azt nem lehet egyértelműen meghatározni. A történelem két Bálintról tesz említést az egyik egy olasz püspök, aki meggyógyította egy pogány fejedelem fiát, ennek örömére a fejedelem áttért a keresztényhitre. A terni püspök vértanúhalált halt. A másik Bálint szintén buzgó pap volt Rómában, keresztény hite miatt II. Claudius császár börtönbe záratta, majd 269. február 14-én kivégeztette. Ám, kivégzése előtt meggyógyította a börtönőr vak lányát, csupán a hite erejével visszaadta a látását. A kivégzése előtt még egy rövid levelet is küldött a lánynak „a te Valentinod” aláírással.

Más források szerint a lány nem volt sem vak, sem beteg. A hosszú börtönévek alatt egymásba szerettek, a lány könyörgött börtönőr apjának, hogy engedje el Valentint, de az nem nézte jó szemmel a románcot, és a császárral sem mert szembeszállni, így a kivégzést nem lehetett elkerülni. A börtönőr vállalta viszont, hogy titokban eljuttat egy levelet a lánynak. Valentin a halála előtti utolsó éjjelen írt titkos üzenetét végezte az ismert szöveggel, ami később a Valentin-napi üdvözlőkártyákon élt,s él tovább. Egy másik variáció szerint nem volt semmilyen lány, a szentéletű Valentin püspök, a betegek gyógyítója és a keresztényhit elhivatott terjesztője volt. Szembeszállt a császár akaratával, mert a házassági tilalom ellenére, titokban keresztény szokás szerint összeadta a jegyeseket. Emiatt börtönözték be, majd kivégezték. Amikor a vesztőhelyre vitték Valentin így búcsúzott a köréje sereglő emberektől: ”Ne feledjétek Valentint! Én szeretlek benneteket!”

A történetek homályosak és egymásnak ellentmondanak, mégis a szerelem, a szeretet motívuma és a hit ereje így vagy úgy megjelenik mindegyikben. A katolikus egyház szabályai alapján nagyobb a valószínűsége annak, hogy Valentin hittérítői és gyógyítói munkássága miatt érdemelte meg a szentté avatást, s a szerelemnek ehhez nem volt köze.

A gyógyító munkáját támaszthatja alá, hogy ő az epilepsziások védőszentje, mivel állítólag ezt a betegséget csak ő és Szent Vitus tudták gyógyítani abban az időben. Így lett február 14-e az epilepsziás betegek nemzetközi világnapja is.

Ám a Valentin-nap évszázadok óta mégis főként a szerelmesek ünnepe. A személykavarodások és a homályos legendák mellett ennek valószínűleg az is az oka, hogy a római birodalomban február 15-ét Júnó istenasszony tiszteletére a tavasz, a szerelem kezdete, a fiatal jegyesek ünnepének tartották. 496-ban Gelasius pápa viszont elrendelte, hogy 15. helyett 14. legyen az ünnepnap, amikor a vértanúhalált halt Szent Valentinra emlékeznek. Mint oly sok más ünnepen itt is összekeveredtek a pogány és keresztény rítusok, s lett belőle egy egész Európát, sőt a Tengerentúlt is meghódító hagyomány.

A közelgő Valentin napról sok hasznos és érdekes cikket olvashattok az ajandek.hu oldalunkon!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top