Kívül-belül

2009. 06. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Valaki attól néz ki jól, hogy belül rendben van, vagy attól van rendben, hogy jól néz ki? - Két magyar szólás-mondást idéznék. Az egyik a „ a ruha teszi az embert, a másik a „ külső nem csak külső”. Látszólag ellentmondásban van ez a két állítás egymással, holott kiegészítik egymást. Ugyanis - kezdjük a végénél, „a külső nem csak külső” -  az ember egy külső színpadra üzen a belső világából. Sok mindent lehet üzenni. Lehet üzenni, hogy férfi vagyok és lehet üzenni azt, hogy nő vagyok. Ez az elsődleges jelentés, amit üzenünk, bár manapság egyre inkább dívik az uniszex divatja, ami persze rejteni próbálja, de elrejteni nem tudja azokat a lényegi különbségeket, amelyek a férfi és a női létezésben megjelennek.

A másik, ami még fontosabb, ennek a belső világnak a rejtett üzenetei. Nézzük mind a két nem szempontjából az elsőül megfogalmazható szinteket. Az „elégedett vagyok magammal”, „ellenállhatatlan és vonzó vagyok” az önelégedettségnek egy olyan szintje, amely egyidejűleg árulkodik két fontos dologról:  „egyedül vagyok”, „kellene valaki, akivel kiegészülök, csak nagyon gőgös vagyok és nem vállalom ennek a hiányomnak a közlését a világ felé”. A kihívó ugyanis nem behívó. Mit takar ez a két fogalom? 

- A behívás előbb-utóbb megszólít valakit, hogy „ gyere be!”, míg a kihívás esetleg fenyegető is lehet, mely az „ aki ide betér, bejön, vagy bemerészkedik, az aztán majd szorul, lesz nemulass, jól megjárja, ha velem kezd, mert én ellenállhatatlan vagyok, önmagamnak én is elég vagyok”  üzenetét hordozza.

Miről árulkodik még a külső megjelenés? - A férfiaknál tapasztalt „oda sem figyelek magamra” - hogy a két szélső pontot említsem – „ teljesen magam alatt vagyok,erőm se volt megborotválkozni, a tegnapi ingem vettem magamra, a cipőmet se tisztítottam ki, olyan árva vagyok, hogy gyakorlatilag magamat is elhagytam” jelensége természetesen a nők esetében is jól látható, és megjelenik a csimbókos haj, a sminkeletlenség, az össze nem illő ruhadarabok választása képében. A fentiek a gondozatlanságról árulkodnak, de nem hanyag eleganciát takarnak, hanem sokkal inkább azt jelzik, hogy az önmaga által is elárvult lélek közérzetfelelőst keres, akinek lesz majd kedve felöltözni, akinek lesz kedve majd megborotválkozni, ha majd, ha majd, ha majd.

Mindkét véglet ugyanarról szól... - Egy szélső negatív, vagy egy szélső pozitív mintán keresztül, ugyanazt az üzenetet küldi, üvölti szerteszét a nagyvilágba, hogy önmagával nem tud mit kezdeni és amikor a másik ember odapillant, elbátortalanodik, azaz vagy becsukja az ajtót,vagy szélesre tárja és úgy áll az ajtóban, hogy az arra tévedő vándornak ne legyen kedve bekukucskálni, kíváncsiskodni. Tehát valójában nem szólítja meg a másikat.

Olvass még több cikket a divat világáról a divat.hu oldalunkon!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top