Legveszélyesebb rákkeltő: a cigaretta

2008. 12. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, a cigaretta finoman kifejezve egészségtelen, káros és halált okozhat. De mik valójában a káros hatások? Milyen anyagok és szerek okozzák annyi ember halálát?

Ha valaki már éveken, év tizeden át dohányzik, nagy valószínűséggel idő előtt fog meghalni, valamelyik, a dohányzás következtében kialakult betegség miatt. A cigaretta az egyik legveszélyesebb környezeti rákkeltő anyag, a rákos megbetegedések 25%-a emiatt alakul ki. Ez pedig azért van így, mert a nikotin a szervezetet érő, más rákkeltő anyagok hatását erősíti.

Egy dohányos emberek esetében a tüdő- és gégerák sokkal gyakoribb, mint a nemdohányzók körében, továbbá a szív- és érrendszeri meg betegedések is fokozottabban veszélyeztetik őket.   Sokan azt hiszik, hogy a drágább cigaretták kevésbé károsak, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz, csupán a filternek van minimális szerepe. Nincs olyan kevés dohánymennyiség, amelyre azt lehetne mondani, még nem káros az egészségre.

Ahhoz, hogy megerősítsük szervezetünket, és csökkentsük a betegségek kialakulásnak kockázatát teljesen ki kell iktatni szervezetünkből a nikotint. Az utolsó szál cigi után húsz perccel a vérnyomás visszaáll normális szintre, a szén- monoxid és nikotin szint a felére visszacsökken, az oxigén mennyisége pedig normálisra áll. Ha egy napig nem gyújtunk rá, a szén- monoxid kitisztul, és a tüdőnk reggelre megtisztul. Két nap után a nikotin is távozik szervezetünkből, és újra érezni kezdjük a legfinomabb illatokat is. Kettő- nyolc hét alatt áll vissza keringésünk, légzésünk és energiánk az eredeti szintre. De legalább fél évnyi dohányfüst mentes nap szükséges ahhoz, hogy a krónikus köhögés és hurutok elmúljanak, öt év, hogy a szívinfarktus kockázata a felére csökkenjen és tíz év, hogy olyan egészségi szinten legyünk, mint a nemdohányzók.

A dohányfüst megközelítőleg 4000 féle különböző anyagból áll, amelyből legalább 40 féle rákkeltő. Ezek főleg, úgynevezett aromás szénhidrogének. Következő részünkben megtudhatjátok, melyek ezek a fő összetevők.

Kapcsolódó anyagok:

$$2104$$

$$1793$$

$$1202$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top