Még egyszer az allergiáról

2010. 06. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az észak-magyarországi régióban (Miskolc, Salgótarján) a fenyőfélék pollenszórása, míg Budapesten, Békéscsabán és Szegeden a pázsitfűfélék koncentrációja csökkent. Az észak-alföldön mért adatokból kitűnik, hogy a csalánfélék virágpora csak nagyon kis mértékű növekedést mutatott. Szombathely környékén a bodza pollenkoncentrációját mutatták ki, hasonlóan az eperfafélék pollenjeihez. Sajnos kevésbé jó hír, hogy az allergén Alternaria és Clodosporium gomba az esőzések után a megtermelt spórákat nagy mennyiségben bocsátja ki a légkörbe.

Hazánkban 1,5 millióan szenvednek szénanáthában, melynek okai összetettek, de legtöbben a parlagfű miatt szenvednek. Az allergia tulajdonképpen a szervezet védekező rendszerének kóros túlműködése. A túlműködés lényege, hogy az immunrendszer az embert körülvevő, teljesen hétköznapi, betegségeket nem okozó anyagokkal szemben is támadást indít. Köztük a virágpor (pollen) ellen is. Az újabb kutatások rámutattak, hogy az allergia nem csupán a környezetben egyre nagyobb mennyiségben előforduló allergén anyagok miatt fordul elő. Fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában a genetikai, pszichés és az immunológiai faktorok is. Megfigyelések igazolják például, hogy a kismama dohányzása allergizáló hatást vált ki a magzatára nézve, valamint említésre méltó, hogy sokkal gyakrabban fordul elő allergia a szorongó, depressziós betegek között. Az allergiás betegségek előfordulása függ az allergia kiváltó okától és az illető korától. Csecsemő- és kisgyerekkorban bőr- és ételallergia jelentkezik leggyakrabban, míg a szénanátha leginkább serdülő- és fiatalkorban kezdődik. Ettől függetlenül bármelyik allergiás betegség bármelyik életkorban megjelenhet.

Allergia esetén többféle gyógymódot javasolnak. A legkézenfekvőbb tanács, hogy kerülni kell az allergénekkel való érintkezést, de ez a legritkább esetben oldható meg. (Ha valaki a kutyaszőrre érzékeny, azt viszonylag könnyen elkerüli, de mihez kezdjünk a pollennel és a  porral?) A kalciumtabletta használata kezdeti stádiumban, kialakulófélben lévő allergia esetében eredményes, de komolyabb eseteken csak enyhít, nem javít. Ilyenkor a speciális gyógyszerek használata oldja meg a problémát, esetleg az immunrendszert erősítő injekciókúra. Sikeresen veszi fel a versenyt az allergia kezelésében a homeopátia módszere is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top