Nem tököltünk: eltettük télire!

2011. 07. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ízre ananász, állagra… nem is tudom. A kanalamban helyet foglaló finomság szinte mindenben megdöbbentően hasonlít az előbb említett gyümölcsre, de mégsem az: találgatok, ízlelgetek, nem jövök rá. Végül vendéglátóm fedi fel az édesség kilétét, sőt azt is, hogyan készítette!

„Sok évvel ezelőtt a boltokban egyáltalán nem lehetett ananászt vásárolni, még konzervként sem, így találékony háziasszonyok alternatív megoldást eszeltek ki és tökből készítették el. Talán meglepő a módszer, hogy egy olcsó és gyakorlatilag igen egyszerű zöldségből igazi trópusi gyümölcsöt varázsoljunk, azonban nem lehetetlen. Olyannyira nem, hogy a befőtt íze megtévesztésig hasonlít a hamisítatlan ananászéra” – meséli Terike, aki igen tekintélyes tökültetvénnyel rendelkezik.

Elárulod nekünk a receptet?

Természetesen, hiszen semmi titkos információt nem tartalmaz. Én szinte mindig nagyon zsenge tökből készítem, amit apró kockára vágok, összekeverem kristálycukorral, egy csomag vaníliás cukorral, kevés citromlével és ananászlével, majd állni hagyom. Ez idő alatt a tök teljes mértékben átveszi az ananász ízét. Másnap felfőzöm, végezetül pedig hozzáadok még pár dl ananász szörpöt. A többi már megy, mint a karikacsapás: kevés szalicil, beüvegezés és mehet a spájzba!

Tökös ananászbefőtt

Hozzávalók:

2 kg hámozott, kimagozott zsenge tök 10 dkg kristálycukor 1 csomag vaníliás cukor 1 dl citromlé 1 citrom 4 dl ananász szörp 1 kisebb darab fahéj 1 mokkáskanál szalicil (két celofán közé vagy egy réteg celofán és a tető közé szórva)

Elkészítése:

A tököt meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A citromot megmossuk, felkarikázzuk és egy edényben gondosan rétegezzük a tökkel. Rászórjuk a cukrot, vaníliás cukrot, ráhelyezzük a fahéjat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy napig hagyjuk így állni. Másnap felfőzzük, de nem forraljuk, csak gyöngyöznie kell, nehogy szétessenek a tökök: ez kb. 15 perc. Letakarva hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a legfontosabb hozzávalót, az ananász szörpöt. Üvegekbe rakjuk, két celofán közé kevés szalicilt szórunk és lezárjuk. Az ízek már egy hét alatt összeérnek, de természetesen minél tovább hagyjuk pihenni, annál intenzívebben jön elő a hamisítatlan ananász íz.

Gyönyörű a kerted és megszámlálhatatlanul sok tök terem benne. Gondolom, nem mindegyikből készül ananászbefőtt…

Nagyon régóta termesztek tököt, mert olcsó, és nem kell vele sokat bajlódni. Természetesen tökfőzelék és rántott tök mindig kerül az asztalra, de mellette még számtalan jól bevált és különleges receptet is kipróbáltam már, főleg olyanokat, melyekből télen is falatozhat a család.

Megosztanál néhányat olvasóinkkal a kedvenceidből?

Ha már beszéltünk az ananászbefőttről, akkor szívesen elárulom az ananászos töklekvár készítés módját is, ami szintén igen egyszerű, kezdő háziasszonyok is bátran nekifoghatnak. Ennek is az a titka, hogy a tök teljesen átveszi a gyümölcs ízét és pikáns lekvárrá érnek össze, amit utána télen számtalan módon felhasználhatunk: palacsintába, süteménybe vagy vajas kenyérre kenve. Nagy sikert szoktam vele aratni, csakúgy mint a tökből készült citromdzsemmel, amit szintén magam készítek.

Ananászos töklekvár

Hozzávalók:

1 kg spárgatök 1 kis doboz ananászkonzerv 1 dl citromlé 1 kg kristálycukor 2 evőkanál zselatinpor

Elkészítése:

A tököt tisztítás és a magvas rész eltávolítása után nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott ananászt a levével együtt és a citromlevet, majd óvatosan, alacsony fokozaton fűzzük addig, míg a tök üvegesre nem párolódik. Hozzáadjuk a cukrot és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A zselatint a tasakon található leírás szerint elkészítjük és hozzákeverjük az lekvárhoz,  majd néhány percnyi rotyogtatást követően még forrón üvegekbe töltjük. Szorosan lekötve egy napra szárazgőzbe helyezzük.

Tökös citromdzsem

Hozzávalók:

1 kg lereszelt tök 80 dkg cukor 4 citrom zselatin

A tököt elkeverjük a cukorral és rövid ideig állni hagyjuk, míg egy kis levet nem eresztett. Ezután folytonos kevergetés mellett 15-20 percig forraljuk. A megmosott citromokat héjastól reszelni kezdjük, addig, míg csak a belső, fehér hártya nem marad a kezünkben: ezt is apróra vágjuk, a magokat kiszedjük és az egészet hozzáadjuk a tökhöz, majd néhány percig főzzük. A zselatint elkészítjük és elkeverjük a dzsemben, majd még forrón üvegekbe töltjük, de csak akkor zárjuk le, amikor már kihűlt bennük a citromos finomság.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top