Nem vettek fel, mi lesz velem?

2008. 08. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem titok, hogy manapság egy érettségi bizonyítvány kevés a boldoguláshoz, főleg ha gimnáziumban végzett az illető. Aki mégis úgy gondolja, elég volt a tanulásból, megteheti, hogy munkát keres. Rájuk a gyorséttermi, árufeltöltő állások, adminisztrációs irodai munkák várnak, és nem számíthatnak a minimálbérnél magasabb kezdő fizetésre. Szerencsére a tizennyolc évesek nagy része tisztában van azzal, hogy az érettségi nem elég, a tanulást folytatni kell.

Iskolarendszeren belüli képzések:

– A szakközépiskolában érettségizett diákoknak lehetőségük van tovább folytatni tanulmányaikat, iskolájuk ötödik évfolyamán. Ez a középfokú szakképzés ingyenes minden olyan fiatalnak, aki még nem múlt el 22 éves és első vagy második szakmáját szeretné megszerezni.

– Szakma nélkül, vagyis gimnáziumi érettségivel hasonló (akár közép- vagy felsőfokú) tanulási lehetőség ajánlható. A képzések ingyenesek, nappali tagozaton folynak, és a tanulmányi időre anyagi támogatás, utazási hozzájárulás is kérhető, de ezeket külön pályázni kell.

– A felsőfokú végzettség – ami nem azonos a diplomával –, megszerezhető egy helyi középiskolában, amely indít ilyen képzéseket. Ebben az esetben tanulói jogviszony létesül, és a család továbbra is kapja a családi pótlékot, illetve nem kell fizetni az albérletet, vagy a kollégiumot. A legtöbb felsőoktatási intézmény is hirdet hasonló képzéseket (a felvételi tájékoztatóban F betűvel jelölik). Ebben az esetben hallgatói jogviszony áll fenn. Ez a kétéves képzési forma szakképzettséget ad, és biztosítja az elhelyezkedés lehetőségét. (www.atalanta.hu)

 

Iskolarendszeren kívüli képzések:

Csak az iskolai rendszer nyújtotta képzési lehetőségek után célszerű igénybe venni az általában célorientált, rövidebb idejű, speciálisabb iskolákat. Számos tanfolyam kínál lehetőséget az egyetemről vagy főiskoláról lemaradt diákoknak. Hogy melyek ezek, az OKJ jegyzékben (www.mot.hu) utánajárhatunk.

Ezek az iskolák általában 1-1,5 évesek, ez idő alatt csak a szakmai ismeretek elsajátítására van lehetőség, közismereti tárgyakat nem tanítanak. Bár fizetős képzésekről van szó, de a helyi munkaügyi központot felkeresve tájékozódhatunk arról, hogy a kiszemelt tanfolyam szerepel-e a támogatott képzések listáján. Szinte biztos, hogy tudnak ajánlani az elképzelésünknek megfelelő tanulási lehetőséget. Ha mást nem, nyelvtanfolyamot, gépírást, számítógépes ismereteket, ami bármikor hasznos lehet a későbbiekben. Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen ezek térítésmentes képzések. Ha másik településen van a tanfolyam helyszíne, az utazási költségek  90 %-át támogatja a munkaügyi központ.

Ha valaki jövőre ismét nekivág a felvételinek, de addig dolgozni szeretne, célszerű gyakornokként elhelyezkedni azon a területen, amelyre majd jelentkezni fog. Így eldöntheti, valóban érdekli-e a kiszemelt munkakör. Érdemes a kimaradó évet akár külföldi munkavállalással tölteni (vendéglátásban, au-pairként, baby-sitterként) hiszen így tökéletes szintre hozható a nyelvtudás, akár fél év elteltével is.

Ne essünk kétségbe, és ne kényszerszünetnek fogjuk fel ezt az időszakot! Számtalan lehetőség kínálkozik, használjuk ki ezt az évet, és ami a legfontosabb, ne menjen el a kedvünk a tanulástól!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top