Növény a konyhaablakban

2008. 03. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A koriander

Felhasználása: Legzsengébb hajtású levele és szára salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez és mártásokhoz használható. A gyökerét sok ázsiai recept hasznosítja. Ezért a gyökérzet az étellel együtt főzhető. Magjával paradicsomsűrítményeket, főzelékfélét, leveseket vagy almás pitét is ízesíthetünk. A koriandert a kenyerek és a mézeskalács fűszerezésénél is felhasználják.

Gyógyászati alkalmazása: Serkentő hatású, segíti az emésztést, görcsoldó és idegcsillapító. A magok rágcsálhatók vagy teafőzet készíthető belőlük.

Rendszeres öntözést igényel, világosan hűvös helyen (pl.: konyhaablak) tárolandó!

A majoranna

Felhasználása: Frissen és szárítva is felhasználhatók levelei, fiatal hajtásvégei szárnyasok töltelékéhez, sertés- és baromfihúsokhoz, pástétomokhoz és májas ételekhez, valamint főzelékek és mártások készítéséhez.

Gyógyászati alkalmazása: A virágjából főzött tea hatékony megfázás és fejfájás ellen, emellett étvágygerjesztő hatású, és segíti az emésztést is.

Mérsékelt öntözést igényel egy minél világosabb és hűvösebb pontján a lakásnak.

Az oregano

Felhasználása: Frissen és szárítva egyaránt használhatók levelei és hajtáscsúcsai. Az oregánó, vagy más néven szurokfű a pizza nélkülözhetetlen fűszere, de kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételek elkészítéséhez. Sertés- és marhahúsok, töltelékek és mediterrán saláták elengedhetetlen íz fokozója.

Gyógyászati alkalmazása: Hasonlóan a majorannához, a virágjából főzött tea jó megfázás és fejfájás ellen. Étvágygerjesztő hatású és segíti az emésztést.

Nevelése hasonlóan történik, mint a fenti növényeknél.

A zsálya

Felhasználása: Levele egyaránt felhasználható frissen, szárítva, őrölve. Elsősorban zsíros húsételek fűszerezésére és pácolására, de vagdalt húsok, halételek elkészítésénél is ízletesebbé teheti a készülő fogásokat. A levelek aromája igen átható, ezért óvatosan kell bánni vele az adagoláskor!

Gyógyászati alkalmazása: A zsályalevél nyugtató hatású, gyógyítja a nyálkahártyát, vérzéscsillapító hatása közismert. Fertőtlenít, csökkenti a vérnyomást. A zsályatea jó köhögés és rekedtség ellen is.

Otthonunkban ajánlott a legnaposabb és legmelegebb helyre állítani, azonban locsolni csak mérsékelten szabad!

Természetesen a magyar kiskertekben még jóval több fűszernövény ültethető és nevelhető, melyek a háziasszonynak egyaránt barátai a konyhában és a házi patikában is, ezért mindenkit csak arra buzdíthatunk, hogy próbáljon meg minél többet megtudni ezekről a növényekről.

Kapcsolódó anyagok:

$$185$$

$$248$$

Kapcsolódó fórum:

$$f1646$$

$$f26$$

$$f864$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top