Ötletek, hogy lefaragd a bevásárlás költségeit

2010. 12. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Majdnem minden családnak külön költségvetése van a havi nagybevásárlásra, hiszen ez az egyik legnagyobb és leggyakoribb kiadás, amivel meg kell küzdenie a családi kasszának. De  le lehet valahogy faragni ezekből a költségekből? A válasz: igen. Kis ügyességgel és számolgatással nagyon sok pénzt spórolhatunk.

Szervezés

A lehető legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy csak úgy, a fejünkben néhány megvennivalóval bemegyünk egy szupermarketbe. Ilyenkor valószínűleg a legtöbb valóban szükséges dolgot elfelejtjük a csillogó akció-feliratok és a színes csomagolások forgatagában. A bevásárlást, főleg ha nagybevásárlásról van szó, érdemes előre megtervezni. Ha lehet, legalább ketten menjünk a párunkkal vagy a barátnőnkkel, így könnyebben végzünk és a másik féllel való kommunikáció segít elterelni a figyelmünket arról, hogy mindenfélét a kosarunkba tömjünk. A bevásárlólista ilyenkor szinte kötelező. Mindenképpen írjuk fel azokat a dolgokat, amiket meg kell vennünk. Érdemes csoportosítani is őket, pl. ha liszt és rizs is kell, akkor azt írjuk egymás mellé, hiszen a boltokban is egymás közelében találhatóak meg, így elkerülhetjük az órákig tartó kószálást és hogy közben mindenféle apróságok potyogjanak a kosarunkba. A gyerekeket ilyenkor célszerű otthon hagyni, mert ők szeretik mindenféle édességekkel és játékokkal felturbózni az amúgy sem alacsony végösszeget.

Használd a törzsvásárlói kedvezményeket

Ha olyan helyre jársz bevásárolni, ahol létezik törzsvásárlói kártya vagy kedvezmény és tudod, hogy a legtöbb bevásárlást ott intézed, érdemes kihasználni a törzsvásárlók számára adott lehetőségeket. A pontok gyűjtése és a hűségedért járó akciók kihasználása le tud tornázni egy keveset a végösszegből. Érdemes viszont ezzel is vigyázni, hiszen nem mindenhol díjazzák önmagában a hűséget. Csak olyan esetekben válik valóban előnyödre a törzsvásárlóság, ha ez rád semmilyen anyagi terhet nem rak. Ha csak havonta egyszer vagy kétszer intézed ugyanott a bevásárlásodat szintén nem nagyon éri meg az ilyen fajta kedvezmény, ilyenkor inkább csak felesleges nyűg előkeresgélni a kasszánál a kedvezményekre jogosító iratokat/kártyákat.

Élelmiszerutalvány

Az ún. étkezési jegyek vagy élelmiszerutalványok a nagybevásárlás fontos részét képezik a legtöbb családnál. Ezeket akkor lehet a legalaposabban kihasználni, ha előre meghatározzátok, hogy a hónap elején vásároltok-e be belőle, így meghagyva a készpénzt a hónap hátralévő idejére, esetleg beosztjátok a heti kisebb bevásárlásokra vagy megtartjátok a hónap végére, hogy az élelmiszervásárlás ne terhelje meg hónap végén annyira a kasszát. Ilyenkor viszont oda kell figyelni, hogy a megengedett élelmiszereken kívül mást ne nagyon vásároljunk, mert a végösszeg így könnyen meghaladhatja a kívántat.

Hasonlítsuk össze a hirdetéseket

Nem elég a kedvenc üzletünk vagy üzleteink akcióit figyelni. Érdemes minden, a közelünkben lévő bolt által meghirdetett engedményt számba venni, így nagyon sokat spórolhatunk. Nem szükséges összegyűjtenünk az összes létező reklámújságot vagy akciós szórólapot. Manapság már minden megtalálható az interneten. Sőt vannak olyan honlapok, amelyek speciálisan a legnagyobb akciókat figyelik és rendszeresen megjelentetik őket, de olyan oldalt is találunk, mely termékcsoportokra bontva rendszerezi az akciókat, pl. a hústermékekkel kapcsolatos akciók vagy a tejtermékekkel kapcsolatos akciókat külön stb. Ilyenkor számba kell venni, hogy mit melyik helyen találunk meg legolcsóbban, de emellett azt is meg kell néznünk, hogy az adott bolt milyen távol esik az otthonunktól vagy a fő útvonalainktól, hiszen nem spórolunk sokat, ha több benzin megy el az akciós áruk felkutatására, mint amennyivel olcsóbban kapjuk meg azt, a másik helyen. Érdemes ilyenkor először csak a lakóterületünkhöz közel eső helyeknek az akcióit megvizsgálni, és ha nem találunk valamit, akkor érdemes csak távolabb gondolkodni.

Ne dőljünk be mindig az egyet fizet, kettőt kap-nak

Az egyet fizet kettőt kap vagy kettőt fizet hármat kap akciók nagyon csábítóak tudnak lenni, de sajnos nem mindig érik meg. Arról nem is beszélve, hogy sokszor nincs szükségünk háromra az adott termékből, csak kihagyhatatlannak tűnik az akció. Az ilyen jellegű kedvezmények csak akkor érik meg, ha a termékekre leosztva is kevesebbe kerülnek, mintha csak egyet vennénk. A kettőt fizet hármat kap akciót pedig csak azon termékeknél érdemes kihasználni, melyekből valóban nagyon sok fogy a háztartásunkban. Nem éri meg mindenből elspájzolni egy vagy két extra adagot, mert könnyen lehet, hogy később olcsóbban is megkaphatjuk ugyanazt a terméket. Romlandó dolgokat, kevés ideig tárolható élelmiszereket szintén nem éri meg így venni, hiszen bár igen jónak tűnik az ajánlat, ha nem fogyasztjuk el időben, akkor többet bukunk vele, mintha kihagytuk volna az akciót.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top