Pajzsmirigy alulműködés

2010. 07. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A hipotireózis az idősebb nők mintegy 10%-át érinti. Tünetmentes hipotireózis (pajzsmirigy csökkent működése) esetén a gyanút keltő előjelek akkor mutatkoznak, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő stimuláló hormont (TSH-t). A tünetek általában a száraz bőr, fáradtság, megmagyarázhatatlan súlygyarapodás – ez különösen akkor feltűnő, ha ezek nagyon rövid időn belül együtt bukkannak fel. Ha úgy gondoljuk, hogy bennünket is ez fenyeget, akkor kérjük meg az orvosunkat, hogy végeztessen el egy vérvizsgálatot és ellenőrizze a TSH szintet. Bár megoszlanak a szakvélemények abban a tekintetben, hogy mi tekinthető "normálisnak", a 3-as vagy 4-es szinttől a 10-es szintig már erre az állapotra utaló jelnek tűnhet. Ha pedig az érték 10 felettinek bizonyul, akkor egy teljes mértékű hipotireózissal állunk szemben.

Miért kockázatos? Azoknál a nőknél, akik tünetmentes hipotireózisban szenvednek, nagyobb az esélye a szívbetegség kialakulásának, mint a normál TSH szinttel rendelkezőknek. Nagyobb a kockázata a depresszió és a terméketlenség kialakulásának is, arról nem is beszélve, hogy 3 - 20% az esély arra, hogy ez teljes hipotireózissá váljon, amely életveszélyes állapot, és ha nem kezelik, akkor a tüdőfunkciók is veszélybe kerülhetnek. Terhesség esetén a tünetmentes hipotireózis káros hatással lehet a baba agyának fejlődésére és növelheti a koraszülés esélyeit.

Mi a tennivaló? A szakértők szerint nincsenek bevált útmutatások arra nézve, hogyan lehet azon TSH szinteket kezelni, amelyek a normális felett vannak, de még nem elég magasak ahhoz, hogy kialakult betegséget lehessen kimondani. Az biztos, hogy amennyiben terhes az adott szimptómától szenvedő, vagy pedig most próbál teherbe esni, akkor a hormonkezelés a javasolt. Kiemeljük, hogy a pajzsmirigybetegségek minden esetben orvosi ellenőrzést igényelnek, ezért semmiképp se próbálja meg „házi gyógymódokkal” kúrálni az alul- vagy túlműködést!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top